Denne mørkemannen er nå verdens mektigste.

«Er dette Brexit-dagen i USA? Jeg håper det».

Det skrev britenes Brexit-general Nigel Farage i en Twitter-melding tirsdag. Farage har flyttet virksomheten sin over Atlanteren for å jobbe for Donald Trump.

Der britenes farvel til Europa var et politisk sjokk, uforutsett og overraskende for de fleste, fortonet nattens drama seg definitivt som en amerikansk variant.

Antakelig er sjokket enda større. For mange er det smertefullt.

Hillary Clinton har ledet på gjennomsnittet av meningsmålingene. For bare to uker siden mente flere eksperter at presidentvalget i realiteten var avgjort. Men etter hvert som stemmene ble talt opp natt til onsdag norsk tid, endret prognosene seg kraftig.

Allerede før Donald Trump vant den ekstremt viktige vippestaten Florida, mente New York Times at det var over 90 prosent sjanse for at han skulle ta hele embetet.

Tallknuseren Nate Silver, som hele tiden har hatt Clinton som soleklar favoritt, endret sine prognoser kraftig. Så endret han dem igjen. Og igjen. Til Donald Trump ble verdens mektigste mann.

Like etter klokken 7.40 meldte nyhetsbyrået AP at Donald Trump vinner. Det er ikke annet enn en rystelse. En politisk rystelse. En demokratisk rystelse. Og det er rystende.

Hillary Clinton har hele veien fremstått som den best skikkede kandidaten. Hun har erfaringen fra Washington. En tydelig politikk. En god track record. Og vet hva embetet innebærer.

Donald Trump er mangemilliardæren, kjent for sine kasinoer, høyhus og TV-opptredener. Han har drevet en politisk kampanje basert på frykt, løgn og manglende kunnskaper. Det er et faktum.

Ingen trodde han ville bli Republikanernes presidentkandidat. Så ble han det. Ingen trodde han ville ha en sjanse til å bli president. Men det ble han.

Mannen som også på norske TV-skjermer ropte «You're fired!» på animert vis for bare få år siden, er blitt ansatt av det amerikanske folket.

Det har hersket en viss redsel for at meningsmålingene ikke har vært representative. At de ikke har fanget opp en slags understrøm av amerikanere som vanligvis ikke besøker stemmelokalet. Men som nå er sinte nok på den politiske eliten i Washington. Som enten har fått nok av dårlige levekår, innvandrere eller det de oppfatter som et korrupt politisk system.

Som kanskje har havnet i globaliseringens bakevje, kjent den amerikanske industridøden på kroppen eller bare vil se verden brenne.

Om dette faktisk er et rent protestvalg, vil være gjenstand for en lang rekke analyser i dagene som kommer. Det vil være gjenstand for analyser i årevis. Dette er historisk.

Var det ideologiske, høyrevridde liberalister som gjorde Trumps suksess mulig? Konservative kristne? Arbeidere uten arbeid? Eller rasister, som dem i Ku Klux Klan?

Det var i hvert fall en blanding. Resultatet er det motsatte av hva mange har håpet på. En kvinnehatende, selvgod og uforutsigbar milliardær inntar Det hvite hus.

Borte er den fønvinden av positivitet som Barack Obama representerte. Han ble den første svarte presidenten gjennom tidene. Nå kunne amerikanerne fått sin første kvinne bak rattet.

I stedet blir føreren aggressiv – og kursen uviss.

Hvordan USA vil utvikle seg under Trumps ledelse, gjenstår å se. Det er mange som helst vil lukke øynene.

Men dette er ikke en vond drøm. Nå gjelder det å være våkne.