26 kvinner og menn fra Nord- og Sør-Trøndelag. Det er disse mye handler om når trønderne går til valglokalene mandag.

Fra klokka 21.00 mandag kveld begynner tellingen av stemmene ved årets stortingsvalg. På TV og nett vil prognoser og resultatet flomme. Navn på kandidater som er ute og inne av Stortinget vil fly mellom eksperter og kommentatorer. Dette er et forsøk på å gi deg tips om hvilke navn i trønderpolitikken det er verdt å legge seg på minnet til valgnatta er over oss.

Selv om mye av fokuset i denne valgkampen har vært på Erna og Jonas og deres vei inn til regjeringskontorene, er det ingen av oss trøndere som skal stemme på Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre. For trøndervelgerne er jobben å avgjøre hvem som skal ha de fem stortingsplassene fra Nord-Trøndelag og de 10 fra Sør-Trøndelag.

I alt stiller det 17 partier til valg, både i Sør- og Nord-Trøndelag. På disse 17 listene står det til sammen 438 navn – 186 kvinner og 252 menn som kan velges inn på Stortinget. Den yngste av dem er 17 år gamle Sander Skjegstad, tiendekandidat for Liberalistene i Sør-Trøndelag. Den eldste er 88 år gamle Michael Birkeland på plass nummer 10 på Høyres liste i Sør-Trøndelag. De to vil neppe våkne som stortingsrepresentanter tirsdag morgen.

LES KOMMENTAREN: Tung motbakke for Ap når selv Trøndelag svikter

Av disse 438 stortingskandidatene er det i realiteten 26 som har en viss mulighet til å komme inn på Stortinget som representanter fra Trøndelag.

Slik jeg ser det er det 10 navn som kjemper om i alt fem stortingsplasser fra Nord-Trøndelag. Fylket har fire distriktsmandater som velges blant de nordtrønderske stemmene, og ett utjevningsmandat som fordeles etter en avansert modell basert på de nasjonale stemmetallene dersom partiet er over sperregrensen på fire prosent. Forrige gang fikk Ap inn to representanter, Sp én, Høyre én og Venstre fikk utjevningsmandatet.

Ingvild Kjerkol, Arild Grande og Jorid Holstad Nordmelan er Aps tre øverste på lista. De kan alle tre komme inn, i alle fall de to første. Marit Arnstad (Sp) er så å si sikker. På våre målinger har også Elin Agdestein (H) vært inne. Espen Teigen (Frp), Venstres André Skjelstad, SVs Torgeir Strøm og Sps Bjørn Arild Gram er også med i kampen om mandat fra Nord-Trøndelag, i alle fall om utjevningsmandatet. Går MDG over sperregrensa nasjonalt, er det også grunn til å følge med på om Ingrid Liland kan snike seg inn på Løvebakken fra Nord-Trøndelag.

LES KOMMENTAREN: Sperregrensebingo

I Sør-Trøndelag, der ni distriktsmandater og ett utjevningsmandat skal fordeles, er det i realiteten 16 navn det står om. Mye skal gå galt for Ap dersom ikke Trond Giske, Eva Kristin Hansen og Jorodd Asphjell kommer inn. Frps Sivert Bjørnstad, Linda H. Helleland (H), Mari Holm Lønseth (H), Heidi Greni (Sp) og Lars Haltbrekken (SV) ligger også an til å sette seg på stortingsbenken.

Dersom det går slik, er det fortsatt to stortingsplasser igjen å fordele. Aps Kirsti Leirtrø og Frps Lill Harriet Sandaune er navn å følge med på i kampen om distriktsmandat. Dersom partiene som har slitt med sperregrensa kommer over, vil det bli kamp til siste stemme om utjevningsmandatet fra Sør-Trøndelag. Jon Gunnes (V) og Geirmund Lykke (KrF) er aktuelle navn til den stillingen. Men også Rødts Ragna Vorkinnslien har muligheter dersom sperregrensa brytes.

Av 16 aktuelle i Sør-Trøndelag gjenstår det fortsatt tre navn. Høyres tredjekandidat, Guro Angell Gimse, Sps nummer to, Geir Arild Espnes og MDGs Gjertrud Berg, kan ikke avskrives ennå siden hver eneste stemme i dette valget vil være viktig for Stortingets sammensetning.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Velgerne kan bli valgets største taperne

Det er blant disse 26 trøndere – 14 kvinner og 12 menn – vi finner de trønderske stortingsrepresentantene etter valget. Blant disse er én under 25 år – Espen Teigen fra Frp. Seks av dem er mellom 25 og 40 år, 15 er mellom 41 og 59 år. Mens fire av dette «finaleheatet» er over 60 år.

I løpet av mandagskvelden skal 11 av disse ut, og 15 skal gå veien til Løvebakken.