Nesten annenhver kvinne du møter på gata i Trondheim stemmer Arbeiderpartiet. Men Høyre gjør alvorlig skade på Ap-bastionen Trøndelag.

Foto: Grafikk Marit Bardal

Høyre går frem i nord, tilbake i sør. Ap går tilbake i nord, frem i sør. Men det går ikke opp i opp. Meningsmålingene viser bevegelser som forandrer det politiske landskapet.

Det er intet mindre enn historisk når Høyre passerer 20-tallet i Nord-Trøndelag. Aldri før har partiet krysset denne magiske grensen, hverken i valg eller på meningsmålinger. Det beste valget, da høyrebølgen rullet innover landet, er 17,8 prosent i 1981. Tilsvarende går det dårlig for Ap. Bare ved valgnederlaget i 2001 (32,4) ligger Ap i nordfylket under de 33,7 prosent partiet nå noterer.

Høyre puster nå Ap i nakken i kampen om velgere under 30 år. 25 prosent av de unge nordtrønderne sier de vil stemme Ap, 24 prosent svarer Høyre. Høyre henter velgere fra nesten alle partiene, men mest fra Fremskrittspartiet. To av ti Frp-velgere, sammenlignet med kommunevalget, sier de vil stemme Høyre hvis det var stortingsvalg.

I Sør-Trøndelag deler nå Høyre og Ap på to tredjedeler av velgerne. Ap er størst blant kvinnelige velgere (47 prosent), Høyre er størst blant mannlige (34 prosent). Fire småpartier står overfor en knallhard kamp for å kunne kapre et fast mandat. Basert på denne målingen, er de henvist til å slåss om det ene utjevningsmandatet. Terskelen for et direktemandat for SV, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet eller Venstre, ligger trolig et sted mellom seks og åtte prosents oppslutning.

Meningsmålingene tegner bildet av et todelt politisk landskap. På den ene siden er Ap og Høyre trygt plassert i kampen om de store velgergruppene. På den andre siden er det fire småparter som alle må løfte seg betydelig. Både KrF, Sp og SV står i fare for å bli kastet ut fra sørtrøndelagsbenken. KrF ligger dårligst an i sør. Det hjelper lite med høy mobilisering av gamle velgere (73,8 prosent) så lenge nyrekrutteringen er så godt som fraværende.

Fremskrittspartiet har havnet i en skummel mellomposisjon. Partiet er ute i Nord-Trøndelag, men er i angrepsposisjon til å ta sistemandatet, og har dessuten gode muligheter på utjevningsmandatet dersom det ikke går. Men småpartienes kamp både mot sperregrensen og enkeltmandatene blir spennende og skaper oppmerksomhet. Og det vil trolig sette ekstra trykk på valgkamparbeidet. Høyre og Ap er de etablerte hovedutfordrerne og er automatisk viktigst. Frp må etablere en tydeligere plattform for ikke å bli «glemt».

Fremdeles er Trøndelag sikker grunn for Ap, blant annet takket være «annerledesfylket» Sør-Trøndelags enestående grep om de kvinnelige velgerne. Men Høyre spiser av viktige velgergrupper, og overgangen fra Ap til Høyre er klart sterkere enn den motsatte.