Høyre er blitt mykere i kantene, men det er fortsatt Høyre. Ny regjering vil gi ny kurs.

Endelig forslag til nytt partiprogram som ble presentert mandag, viser klart at Høyre har forstått de har regjeringsmakt innen rekkevidde. Programprosessen har pågått lenge, utløst 3000 innspill og endt opp med ni dissenser landsmøtet i mai skal forholde seg til. Det er mange år siden Høyre har fremstått som en så levende organisasjon.

Høyre fremstår nå som det politiske verkstedet det lenge har ønsket å være. Partiet synes mer dynamisk, er villig til klare prioriteringer og har samtidig romslig takhøyde for debatt. Gamle kjepphester er parkert, og partiet vender seg mer mot folk flest. Høyre har skrudd sammen ny politikk og trolig blitt det politiske verkstedet det var for mer enn 30 år siden.

Programutkastet viser først og fremst to ting: Høyre er meget innforstått med at de kan få regjeringsansvar, og vil bruke den makten det gir. Skole, helse, samferdsel og arbeid er de viktigste sakene. Frykten for at Høyre nå er blitt så sentrumsorientert og sosialdemokratisk at valgkampen vil bli et langt gjesp, synes temmelig overdrevet. Partiet er til å kjenne igjen, med sine mange private løsninger innenfor prioriterte områder som helse og samferdsel.

Reformen som kommer litt i skyggen av helse, skole og vei, er den store omveltningen Høyre vil gjøre med kommuner og fylker. Fylkeskommunen skal bort, omtrent koste hva det koste vil, og selv om ikke alle de nye storkommunene har kommet i mål med å motta de mange, nye oppgavene de skal tilføres. Det er duket for store konflikter. Å tegne kommunekartet på nytt er noe helt annet enn å justere på helse- og skolesystemet. Kontrasten mot de rødgrønne, som nylig la frem sin regionmelding, er meget stor.

Før snakket Høyre om skatt og skole dagen lang. Nå er det skole, skole og skole – med læreren i hovedrollen. Skatt, som er partiets klassiske satsningsområde, blitt plassert i en mer underordnet rolle. Men skatteforslagene i programmet er mange og engasjementet stort. Samtidig slår partiet ring rundt skattesystemet og skattemoralen, og flere tidligere skatteløfter er fjernet. Formuesskatten og arveavgiften gjenstår som de to største endringene. For regjeringen er det beviset på at Høyre vil gi mest til dem som har mest fra før. For Høyre handler det om å sikre nasjonalt eierskap, og arvingenes mulighet til å overta.

Den mest kostbare reformen Høyre fremmer er trolig valgfrihet for å fjerne køen på 260 000 pasienter som venter på behandling. Helsekøen regjeringen står ansvarlig for er mildt sagt fortvilende. For samfunnet er det et stort tap forårsaket av en kronisk aversjon mot private løsninger som kan ta unna. Helse er bare ett av flere områder som lider under den rødgrønne frykten for frivillig og privat engasjement.

Det er fortsatt lett å se forskjell på rødt og blått.