Voksne mennesker har skapt klimaproblemene, men er ute av stand til å ordne opp. Derfor er det godt at det finnes handlekraftig ungdom.

Connie Hedegaard besøkte torsdag Sintefs CO2-laboratorium i Trondheim og holdt foredrag for studenter om klimapolitikk for studenter fra 64 land. Til høyre seniorforsker Thor Mejdell.

Da Connie Hedegaard, EUs klimakommissær, holdt foredrag i Trondheim i går snakket hun ikke bare til klima-engasjerte studenter fra 64 land. Hun henvendte seg også til morgendagens beslutningstagere. Det Hedegaard (52) og hennes generasjon ikke makter å få til, må løses av deltagerne på International Student Energy Summit. De er studenter i dag og blir politikere, direktører og forskere på seniornivå i morgen.

Det klimakommissæren kunne ha sagt, men som hun ikke sa, var dette: «Vi voksne har skapt problemet, vi vet hva problemet er og hvordan det kan løses. Men det er dere unge som må ordne opp.» Som klimakommissær i EU er det ikke mange i verden som har like stor innflytelse på klimapolitikken som den tidligere danske miljø-, energi- og klimaministeren. Det er ikke en liten byrde, når klimaproblemene blir større og større og de effektive tiltakene mangler.

Det ligger som en ytterligere belastning på Hedegaard at hun sto i spissen for det mye omtalte klimatoppmøtet i København i 2009. Før møtet var forventningene på bristepunktet. Og det brast. Der satt alle verdens ledere og drakk kald kaffe i sene nattetimer. Verken før eller siden har så mange statssjefer vært samlet på ett sted, som i København i desember 2009. Men de ble ikke enige. Det ble ingen internasjonal klimaavtale, og er heller ikke blitt det etterpå, med unntak av videreføring av Kyoto-avtalen.

Men Hedegaard holder fast ved at bred internasjonal enighet fortsatt er helt nødvendig.

-Til tross for frustrasjoner over at de ikke har lyktes, er det viktig å fortsette internasjonale klimaforhandlinger, fortalte hun studentene i auditoriet på Gløshaugen. Hedegaard sa videre at det nå er avgjørende at politikere greier å håndtere flere kriser samtidig. Hun pekte på at klimakrisen ikke har forsvunnet selv om mange politikere har vært opptatt med den økonomiske krisen. Men klimakommissæren mener at den økonomiske krisen i Europa er like mye en mulighet som en trussel i klimaarbeidet. EU-kommisjonen har pekt ut tre områder der det kan skapes jobber som Europa trenger. Den grønne sektoren er ett av disse områdene.

Klimakommissæren har en konket bestilling til beslutnings-spirene i auditoriet. Det er ikke bare å redusere utslippene av klimagasser, men også finne ut hvordan det kan skapes bærekraftig vekst på en smart måte.

Det er alt annet enn små forventninger som møter studenter som skal ut og redde verden.