Vi er fire lensmenn som mener vi har en god historie å fortelle.

- Vi fikk en større, felles verktøykasse, skriver lensmann Marit Helene Stigen i Stjørdal (bildet) og de tre andre lesmennene som deltar i politiets vaktsamarbeid i Værnesregionen. Foto: Kristoffer Furberg, Adresseavisen

Vi har fra september 2015 vært samlet i en vaktsamarbeidsregion, som sammen med våre ansatte har ansvaret for tryggheten til innbyggerne i Frosta, Meråker, Malvik, Selbu, Tydal og Stjørdal. I 2012 ble Frosta, Stjørdal og Meråker én driftsenhet. Vi hadde allerede en eksisterende beredskapsordning mellom de tre lensmannskontorene, samt et elleveårig vakt- og beredskapssamarbeid med Selbu/Tydal lensmannskontor. Kompleksiteten i oppgaver og samfunnets utvikling medførte at vi måtte videreutvikle oss. Vi ønsket mer synlig politi med riktig kompetanse ute blant folk. Vi ønsket mer politi i dialog med viktige samarbeidspartnere, med kommuneansatte som jobber med barn og unge, og vi ønsket å bruke flere ressurser for å forebygge at lovbrudd skjedde. Et politi som hadde nærhet til sitt publikum. Vi hadde kunnskapsrike og motiverte kollegaer med mål om å sluttføre mest mulig politiarbeid på stedet.

Tilgangen til tekniske hjelpemidler var ikke på topp da vi endret arbeidsmetodikk fra å ta med sakene «hjem til lensmannskontoret» og starte etterforskningen dagen, eller uka etter, til å ta avhørene på stedet og avslutte saken der og da. For oss ble derfor ikke «husene» viktig i trygghetsskapingen. Når økningen i antall registrerte saker om vold i nære relasjoner i tillegg eksploderte, og Riksadvokaten krevde høyere kvalitet, var ikke organiseringen med en enslig etterforsker i hver kommune framtidsrettet. Vi måtte møte Riksadvokatens kvalitetskrav til god etterforskning på en ny måte, som innebar ny organisering.

Vi registrerte at kommunene i Værnesregionen var foregangskommuner med tanke på interkommunale løsninger, og inviterte oss inn til flere dialoger i regionrådet i Værnesregionen der samtlige kommuner var representert med ordførere og rådmenn. Vi ville fortelle politiets historie og ha en dialog som var tuftet på realistiske bilder på virkeligheten ut fra politifaglige ståsted. Malvik lensmannsdistrikt var fortsatt ikke med i politiets vaktregion, men var en naturlig samarbeidspartner innen operative oppdrag og annen tjeneste de ganger dette var påkrevd og naturlig. Dialogen med samtlige kommuner var verdifull for oss i politiet.

Tiltak som ble gjennomført i 2012 var at samtlige ansatte i de tre nordtrønderske kommunene fikk ett felles oppmøtested på Stjørdal, med unntak av lensmenn. «Husene» var som nevnt ikke lenger en faktor for å skape trygghet, men samarbeidet med de lokale aktører var viktigere å videreutvikle. Resultatet ble å samlokalisere lensmenn og kommune i Meråker og Frosta. Gjennom disse grepene fikk vi omformet husleie til politiansatte, og fikk samlet fagmiljøene. Vi lensmenn fikk en større, felles verktøykasse i form av en samlet ressurs med mulighet for utvikling av spisskompetanse innen flere fagfelt. Nærheten til publikum ble ikke «huset» som lensmannskontoret representerte, men ble kunnskap og politiressurs benyttet i bygd og by.

Dialogen og tjenesten til kommunene våre fikk et kvalitetsløft. Vi benyttet kompetansen som var riktig i hver enkelt sak, og løste ikke lenger oppgavene gjennom en forventning om at stedlig politibetjent i de minste kommunene skulle ha spisskompetanse innen alle fagfelt. Målet vårt i dag er å møte den enkelte utfordring med riktig type kompetanse og kvalitet uavhengig av geografi. Vi ønsker å være nær publikum på de rette tidspunktene, og være i dialog med våre samarbeidspartnere, for å løse samfunnsoppdraget vårt. Vi vet folk er opptatt av å få hjelp når de trenger det, og derfor er vi opptatt av både responstid og responskvalitet. Samtidig er det en målsetting å redusere og forebygge ulykker og straffbare forhold som kan skade og krenke innbyggerne.

Historien slutter ikke her. Malvik lensmannsdistrikt ble en del av vaktregionen fra 28. september 2015. Vi ser at innholdet i nærpolitireformen inneholder mange av våre intensjoner og mål fra de siste års samarbeid i Værnesregionen. Politireformen fokuserer på systematisk samarbeid med kommunene også i framtiden, med faste kontaktpersoner med riktig kompetanse i forhold til ulike fagfelt. Værnesregionens kortsiktige effekter kan oppsummeres i flere politiansatte samlet i en samarbeidsregion, med samlet høyere kompetanse. En kompetanse vi benytter i samspill med befolkning i både de større og mindre kommunene. Samtidig er vi i dag mindre personavhengige og mer opptatt av å møte publikum med riktig kunnskap.

Vi er opptatt av en god prosess, inntil tjenesteenhetsstrukturen blir endelig avgjort. Vi ønsker oss i framtiden flere polititjenestemenn og kvinner som kan være til stede der folk ferdes og bor. Politikerne våre har satt rammene og føringene for framtidens politi. De har bestemt at Trøndelag politidistrikt i framtiden skal løse samfunnsoppdraget for de trønderske innbyggerne. Samtidig ser vi fram til at Politidirektoratet og politimesteren nå får anledning til å videreutvikle strukturer og arbeidsprosesser på lokalt nivå ut i takt med samfunnsutvikling, i tett samarbeid med ordførere og andre samfunnsaktører. Vi gleder oss til å bidra videre i denne prosessen, og mener at vår historie kan bidra til gode framtidsrettede løsninger.

Vi er klare til å oppfylle visjonen til norsk politi: Ett politi – på jobb for trygghet, lov og orden. Med et ekstra blikk på tryggheten som er så viktig for den enkeltes frihet og livskvalitet.