Det kan faktisk være din egen datter som legger ut «nudes»; nakenbilder på Snapchat.

Vi leser det igjen og igjen; om tenåringer som legger ut bilder og filmer av seg selv eller hverandre. Nakenbilder, og mens de eller vennene har sex eller i andre «intime» situasjoner. Hvor mange ganger skal foreldre lese om dette, før vi virkelig reagerer?

LES OGSÅ: Evig ung og pen

Nye tall fra Ungdata bekrefter tidligere funn; ungdommen nå til dags er en prektig gjeng. De er veldig skikkelige, gjør mye fornuftig, og tilbringer mye tid hjemme. Og det er viktig å huske at mange har det bra, trives, og fungerer fint. Men likevel er det noe som skurrer; én ting er at mange av dem sliter seg ut for å prestere og se godt ut.

Noe like skremmende er den utagerende seksualadferden som kommer for en dag gjennom stadig flere saker i media. Og som nå også har nådd rettssalene, fordi noe av det som foregår rett og slett er kriminelt. Og mye av dette skjer mens vi foreldre i vår naivitet ikke aner hva som foregår inne på skjermen og i hodene på barna våre.

LES OGSÅ: Ingen jente er fri før alle jenter er fri

Hva er det vi holder på med? Hvor naive er vi, når det faktisk er så mange av oss voksne som ikke klarer eller orker å ta innover oss hva det er barna våre eksponeres for hver eneste dag på sosiale medier?

Det kan faktisk være din egen datter som legger ut «nudes», nakenbilder på Snapchat, for å få innpass i gjengen eller hos noen gutter; det kan være sønnen din som har «pulelister», og skryter av det til kompisene.

LES OGSÅ: De hersens karakterene betyr altfor mye

Og som attpåtil kan komme til å dele filmen av at han har sex med ei jente til de samme kompisene. Som igjen deler det med andre, slik at både han og jenta blir gjort til offentlig skue på nettet, uten noen som helst mulighet til å stoppe det.

Noe som kan føre til ødelagte liv, både for «offeret» og den som var ansvarlig for å spre bildene på sosiale medier. Mange av aner ikke hva som er kriminelt, og jeg frykter at mange foreldre heller ikke visste at ungdommen deres kan dømmes for noe straffbart ved å dele slike bilder.

Det å være foreldre i dag innebærer på mange måter akkurat det samme som det alltid har gjort; å være trygge rollemodeller, omsorgspersoner og grensesettere. Men det er én vesentlig forskjell på oss som har barn og ungdommer i dag i forhold til bare for noen år siden, og det er inntoget av sosiale medier og smarttelefoner. Utviklingen har gått vanvittig fort, så det er forståelig at vi som virkelig er digitale innvandrere, har vansker med å henge med de innfødte. Men vi må i det minste prøve! For vi kan ikke på den ene siden forsyne ungene våre med en smarttelefon på barneskolen, for på den andre siden ikke sette oss inn i hva det innebærer.

LES OGSÅ: Guttene gjør lurt i å høre på Selma

Vi må skjønne at vi da har gitt dem full tilgang til cyberspace, på godt og vondt. Tall fra boken min «Kroppsklemma», viste at en tredjedel av 13-14-åringer har mottatt intime bilder, og 12 prosent sa at de hadde sendt slike bilder. Tallene var langt høyere hos 15-17-åringene.

De nyeste sakene i media sier at det trolig er store mørketall, fordi dette kan være ting som mange gruer seg til å si fra om, ikke minst til foreldrene sine. Fordi de er redde for å få kjeft eller andre typer «straff». Men kanskje hadde det vært lettere å unngå at så mange utsetter seg for en slik situasjon, dersom vi hadde hatt mer kunnskap om det livet de lever på sosiale medier?

Begrepet «parallellsamfunn» brukes gjerne i en helt annen sammenheng i samfunnsdebatten. Men jeg tenker at vi på noen viktige områder lever i parallellsamfunn med ungene våre, fordi en så stor og viktig del av ungdomslivet nå leves på Snapchat, Instagram og andre sosiale plattformer. Mens vi nøyer oss med Facebook, og tror vi har peiling på sosiale medier. Så feil kan man ta. Vi skal ikke snoke på ungene våre, vi kan heller ikke forvente å være «venn» på Snapchat. Men ved å sette oss inn i mer, og kanskje gå litt inn i de ulike sosiale mediene, er vi i en mye bedre posisjon til å kunne være der for dem om det går galt, og ikke minst for å forebygge at de gjør noe veldig dumt på nettet. Å være til stede i barnas liv i dag, betyr også å ta del i deres liv på nettet, og å snakke med dem om det de opplever der.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Når Facebook blir en dovegg

Det er ikke bare jeg som roper varsko over deler av ungdomskulturen, som er svært seksualisert og til dels grenseoverskridende. Barneombudet og politiet er blant dem som uttrykker samme bekymring.

En rapport fra Nova viser at tenåringer i økende grad utsetter hverandre for seksuell vold, og det er også flere voldtekter utført av svært unge. Jeg mener vi skal ta mer på alvor at barna våre ser porno i stadig yngre alder, fordi det er så tilgjengelig på nettet. Der er det ofte verken en likeverdig eller sannferdig beskrivelse av et normalt seksualliv, og jeg mener dette er med å bidra til den negative utviklingen vi ser hos ungdom, både med hensyn til praksis, forventninger om hva man skal være med på, og eksponering på nettet.

Dette er svært uheldig både for jentene, som oftest er de som ender opp med å være med på ting de ikke ønsker, men også for guttene, som helt sikkert også opplever et voldsomt press på å være «macho».

Er denne voldsomme eksponeringstrangen og seksualiserte adferden kanskje det ungdomsopprøret de ikke viser på så mange andre måter?

Vi foreldre er nødt til å gi ungene våre en solid ballast før de blir utsatt for dette bombardementet. Den går ut på å tidlig lære dem å kjenne på og å sette egne grenser, og ikke minst å vise respekt for andres grenser. Det skylder vi dem, våre prektige ungdommer.

Hør våre kommentatorer snakke om situasjonen etter valget, Oslo-pressens DAB-fortvilelse og regjeringens nikab-forslag

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Kari Løvendahl Mogstad Foto: Kim Nygård