En samlet idrettsorganisasjon har vedtatt å arbeide for et nytt OL og Paralympics (PL) i Norge i 2022.

Vil ha OL: En samlet idrettsorganisasjon har vedtatt å arbeide for et nytt OL og Paralympics (PL) i Norge i 2022. Dette er utgangspunktet i dagens kronikk. Foto: Poppe, Cornelius, NTB scanpix

De syv nasjonale vinteridrettsforbundene har alle pekt på Oslo som søkerby.

Fra OL i Oslo i 1952 er fortsatt Sogn Studentby og Jordal Amfi i bruk. Fortsatt er alle anleggene fra OL i 1994 i daglig bruk, til glede for både topp- og breddeidretten. En ubestridt arv er Olympiatoppen, som ble etablert som et resultat av at Lillehammer i 1988 ble tildelt lekene for 1994. Kunnskapen og kompetansen som gjennom år har blitt utviklet her har vært av avgjørende betydning for at Norge er en idrettslig stormakt. I tillegg har vi regionale toppidrettssentre både i Trondheim, Tromsø, Lillehammer og Bergen. Disse regionale sentrene skal styrkes i åra fram mot et nytt OL/PL i 2022, slik at lokale utøvere kan bo og trene i sitt nærmiljø og utvikle seg i et fellesskap preget av kunnskap og kompetanse. Slik er vi med på å legge grunnlaget for at det skapes nye toppidrettsutøvere fra hele landet.

31. juli 2015 skal IOC bestemme hvem som skal være arrangør i 2022. Det er tre kandidater; Bejing i Kina, Almaty i Kasakhstan og Oslo. Jeg håper på vegne av Norge, norsk idrett og alle idrettsglade nordmenn at «the decision is Oslo!».

Norge er verdens beste vinteridrettsnasjon. Ungdommer fra hele landet legger ned tusenvis av treningstimer for å nå drømmen om å delta i OL eller PL. Hvert fjerde år samler vi oss rundt de store øyeblikkene med stort engasjement. Jeg synes at norske utøvere fortsatt skal delta i OL/PL, og jeg synes at Norge har et ansvar for av og til å stå som vertskap.

Tidsriktige idrettsanlegg er grobunnen for all aktivitet, om det er bredde- eller toppidrett. Internasjonale mesterskap er en inngangsport for å kunne investere i nye anlegg. Anleggene fra OL på Lillehammer blir i dag brukt hver eneste dag av idrettsglad ungdom på alle nivåer.

Norsk idrett har de siste åra arbeidet for å øke spillemidlene til bygging av nye idrettsanlegg og for å dekke etterslepet. Dette har vi fått til gjennom at tippenøkkelen er blitt vedtatt endret fra 45,5 prosent til 64 prosent i 2015.

Norsk idrett har slått fast at spillemidler til OL/PL anleggene i 2022 utelukkende skal tas fra den ordinære rammen til de fylker som vil være vertskap for Lekene i 2022.

Det er levert en statsgarantisøknad som har fått gode skussmål fra den statlige kvalitetssikringen i regi av Finansdepartementet og Kulturdepartementet.

Det er mange kostnader knyttet til et OL/PL, men det gir også mange inntekter. Cirka sju milliarder kroner i tilskudd fra IOC, billettinntekter, markedsinntekter osv. Nesten alt som skal bygges vil gi god og varig etterbruk. Flere store norske næringslivsaktører har bekreftet at de vil være med på de privatfinansierte investeringene som må gjøres.

Som vertsnasjon for et nytt OL/PL må vi evne skape et arrangement som kan vise verden at vi innenfor IOCs rammer kan skape et bærekraftig og nøkternt OL/PL som viser vei for fremtidige arrangører.

OL/PL er kostbart. Men gevinsten ved å være vertsnasjon vil ha så stor betydning at jeg velger å se mulighetene istedenfor begrensningene.

Store og små idrettsarrangement er en bærebjelke i vår idrettsbevegelse. Det motiverer dagens og morgendagens utøvere til å trene og konkurrere mot framtidige mål. Og det motiverer nye frivillige og tillitsvalgte til å bruke av sin tid innenfor idretten.

Et nytt OL/PL i Norge vil rekruttere en ny generasjon frivillige fra hele landet. Sammen skal vi rekruttere over 20000 frivillige som skal danne en ny ryggrad i den lokale norske frivilligheten i et 40 til 50-årsperspektiv.

Norges Idrettsforbund og olympiske og paralympiske komite (NIF) skal preges av frivillighet, demokrati, lojalitet og likeverd, og all idrettslig aktivitet skal bygge på grunnverdier som idrettsglede, fellesskap, helse og ærlighet. I samarbeid med alle våre 54 særforbund arbeider vi internasjonalt for å fremme våre verdier.

IOC har invitert alle medlemsland til å delta i fornyelsen av IOC gjennom «Olympic Agenda 2020». NIF ønsker endringer som gjør organisasjonen mer demokratisk og åpen. Norsk idrett deltar i mange internasjonale fora, hvor vi utøver vårt syn og våre holdninger knyttet til menneskerettigheter, likestilling, demokrati og verdier. Dette gjør vi best på innsiden av de internasjonale fora. Her er vi på linje med den norske engasjementslinjen som har preget norsk utenrikspolitikk i generasjoner.

Norsk idrett ser med bekymring at arbeidstakere i enkelte deler av verden blir utnyttet i forbindelse med forberedelser til store mesterskap. Dette kan ikke aksepteres. NIF har derfor inngått samarbeidsavtale med LO, YS, UNIO og Akademikerne for å motvirke dette. Samtidig har vi forpliktet oss til å ivareta arbeidstakere sine rettigheter ved framtidige arrangement i Norge.