Adresseavisens leder 27. september og kommentar 4. oktober stiller noen spørsmål til meg. Jeg bryr meg om min fødeby og vil gjerne gjøre rede for planer, drømmer og holdninger.

Trondheim sentrum: Parkeringsplasser og en grønnere by er ingen motsetninger sier artikkelforfatteren. Foto: VEGARD EGGEN

Vi kunne selvsagt gjort som staten gjennom oljefondet; investert i eiendomskvartaler i USA og England. Men som Trondheimsgutt og bypatriot synes jeg det er artigere å eie og utvikle eiendommer i Trondheim. Jeg har et sterkt ønske om å bidra til en positiv utvikling av Midtbyen og skape et levende bysentrum med mye aktivitet på dag- og kveldstid. Min drøm er at Trondheim skal bli en åpen og levende by. Da må vi sammen vise vilje og handlekraft.

Midtbyen er unik. Den er viktig for alle oss som bor i landsdelen. Ikke alle har en byplan med røtter tilbake til 1681 slik Trondheim har. Det legger forpliktelser på oss som har eiendom i Midtbyen. Vi tar denne forpliktelsen på alvor. Jeg deler Adressas syn på at eierskapet må strekke seg lenger enn til de rent økonomiske interessene for hver enkelt eiendom. Vi har investert milliardbeløp innenfor elveslyngen. Dette er en konsentrert og målrettet investering i et livskraftig bysentrum, fordi vi har tro på Midtbyens fremtid.

Flere kommuner i landet (f.eks. Asker) fremhever fordelen ved å ha solide eiendomsaktører som eier flere eiendommer i et område. Deres erfaring tilsier at aktører med muskler kan få til god utvikling hurtigere.

Kjøper man en eiendom i sentrum, tar en på seg en forpliktelse til å utvikle byen. Forpliktelsen innfrir vi i E. C. Dahls Eiendom (ECDE) fordi vi bryr oss om hjertet i byen, og fordi vi ønsker at eiendommene skal være attraktive. Det er ingen automatikk i at eier vedlikeholder eiendommene. I vår egen by har vi mange triste eksempler på dette

Vi har i all beskjedenhet ressurser til godt vedlikehold utført med den nødvendige pietetsfølelse. Et av Reitangruppens verdigrunnlag er å holde en høy forretningsmoral. Det innebærer blant annet å være en ordentlig og god utleier. Jeg er svært stolt over at vi gjennom en kundeundersøkelse er rangert som nest beste utleier på landsbasis! Logikken er enkel; aktørene i Midtbyen må til enhver tid lytte til brukerne og tilfredsstille behovene de har. Gjennomføring viser vi hver dag når våre leietakere velger å bruke oss.

Et annet verdigrunnlag i Reitangruppen er å rendyrke selskapets forretningsidé. ECDE ble kjøpt av Reitan Eiendom AS i 1997, og det ble bestemt at ECDE skulle være et rendyrket selskap med full fokus på kjøp, utvikling og forvaltning av eiendom innenfor elveslyngen i Trondheim. Vi har kun solgt én eiendom i sentrum, og det litt motvillig. Kjøper var SpareBank 1 SMN. Hensikten vår var å sikre at hovedkontoret deres ble værende i Midtbyen. Midtbyen trenger arbeidsplasser. Ett salg på 17 år skulle tyde på at vi tenker langsiktig.

Mitt fremtidsbilde av Midtbyen er som i 2006 da vi lanserte Hjerteplanen. Hjerteplanen var et resultat av en idédugnad som skulle inspirere til langsiktig tenkning for byen vi er så glade i.

Som Adressa skriver i sin kommentar, ble tankene og visjonen i Hjerteplanen omfavnet, og applausen ville ingen ende ta. Oppspillet i seg selv, og oppmerksomheten det fikk, skapte mer interesse om Midt-byen. Dessuten lever tenkningen om Midtbyens fire funksjoner, de fire hjertekamrene, skriver Okstad i sin kommentar 4. oktober. Vi i ECDE liker at andre deler vår interesse for Midtbyen. Det letter vårt arbeid. Vi vil alle tjene på en vitalisering av Midtbyen.

Å komme seg fra applaus til gjennomføring krever mer enn ideer, applaus og velholdte eiendommer. Det er ikke vi som er reguleringsmyndighet. Trondheim kommune har mange hensyn å ta, og det er fort gjort å trå feil. Vi må heller ikke glemme at det har tatt godt over 1000 år å forme det Trondheim vi i dag er så glad i. Det synes imidlertid å være behov for større handlekraft enn det vi har sett så langt. Ambisjonene er der. Reitangruppen deler mange av dem. Ikke minst den politiske ambisjonen om at handelen i Midtbyen må øke med 25 prosent.

Jeg ønsker meg en pulserende by som er attraktiv å leve i, med handel, restauranter, kulturtilbud, møteplasser, parkering og tilgjengelighet, flere arbeidsplasser og flere boliger. Gode kollektivtilbud er avgjørende. Parkeringsplasser og en bevisst satsing på en grønnere by er ikke motsetninger. Det er stor interesse blant politikerne (de som bestemmer i byen) for Midtbyen. Trondheim kommune jobber i skrivende stund med ny kommuneplanmelding om langsiktig byutvikling hvor de aktivt lytter til byens befolkning. Fagfolk inviteres inn i debatten med sine frampek på hva FramtidsTrondheim kan bli. ECDEs suksess er avhengig av at Midtbyen utvikler seg i tråd med de ambisjoner kommunen og Midtbyen Management AS har. Vi kan klare dette sammen. Som gårdeier har vi som mål å være pådriver og støttespiller i dette arbeidet. Vi har ideer og tilstrekkelig muskelkraft. Jeg kan ikke se at andre private aktører er en bedre «garantist» for trøndersk eierskap enn ECDE. Det viktigste er uansett at vi bryr oss om byen vår.