Målet er et sterkere Trøndelag – ikke et mer splittet. Derfor er byfylker en særdeles dårlig ide.

Oppsplitting feil veivalg: Trøndelagsutredningen er startet for å knytte by og land tettere sammen – ikke skape større avstand, mener kronikkforfatteren. Foto: Morten Antonsen

Tanken om byfylker etter Oslo-modellen er en avsporing av regiondebatten. Det er meningsløst å snakke om et sammenslått Trøndelag uten Trondheim. Framtidas løsning er ikke flere fylker der storbyen Trondheim og distriktene organiseres hver for seg. Vi har startet Trøndelagsutredningen for å knytte by og land tettere sammen – ikke skape større avstand.

Jeg er helt enig med Adresseavisen som i sin leder 3. januar konkluderer med at Trondheim som byfylke vil være spikeren i kisten for drømmen om en stor region i Trøndelag.

Derfor bør Stortinget legge bort tanken om flere byfylker ved første anledning.

Da regjeringen lanserte sin kommunereform var ikke regionnivået en del av den. Både Frp og Høyre ønsker primært å fjerne fylkeskommunen, men må forholde seg til at flertallet i Stortinget vil noe annet.

Etter påtrykk fra mange kommuner og blant annet fylkestingene i Trøndelagsfylkene har fylkeskommunen blitt en del av reformarbeidet. Det skulle bare mangle. Det går ikke an å diskutere kommuner og fylkeskommuner hver for seg – dette henger sammen. Kommunene må vite hva de skal forholde seg til; dagens fylkeskommuner, større regioner eller ikke noe regionnivå i det hele tatt.

I november fikk vi to rapporter som berører dette spørsmålet. Møreforskning sin rapport om det regionale nivået anbefaler ikke byfylker, men peker på en sammenslåing til 15 eller færre fylker som en god løsning. Regjeringens eget ekspertutvalg om kommunale oppgaver åpner for byfylker, men anbefaler heller ikke modellen.

Kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner avklarte ikke sin holdning til byfylker da han besøkte Fylkesmannen i Nord-Trøndelags nyttårskonferanse denne uken. Han henviste til at svaret vil komme i den varslede Stortingsmeldingen om saken. Han kommenterte heller ikke min henvisning til hans uttalelse i Arendalsuka i fjor sommer der han sa «det er en interessant tanke med flere Oslo-er».

Han får en ny sjanse til å svare når han kommer til Trøndelagsmøtet i Stjørdal kommende tirsdag.

Et solid flertall i begge fylkestingene i Trøndelag har vedtatt å utrede en sammenslåing av Trøndelag. Dette fordi vi ønsker å bevare og styrke et regionalt nivå – ikke legge det ned. Et samlet og større Trøndelag vil kunne gi en større og sterkere region, som forhåpentligvis kan løse dagens oppgaver bedre – men også ta ansvar for nye oppgaver som i dag gjøres av staten. Dette kan for eksempel være innenfor områder som samferdsel, kultur, naturressurser, miljø og landbruk.

Ikke minst vil en samling kunne gi oss bedre muligheter til å utvikle hele Trøndelag. Vi tror vi gjør det bedre sammen – enn hver for oss.

Den utredningen jeg nå er leder i styringsgruppen av, skal gi oss svar på om det er tilfelle. Vi har lagt opp til en omfattende prosess i 2015 og vil involvere mange aktører – ikke minst Trondheim, som selvsagt er helt sentral.

Dette arbeidet skal gi et godt beslutningsgrunnlag, slik at vi kan ta en avgjørelse i 2016.

Til og med motstandere av en sammenslåing tror dette vil styrke Trøndelag. FrPs gruppeleder i Sør-Trøndelag Morten Ellefsen sa det rett ut til Adresseavisen 29. oktober i fjor:

«Frp ønsker ikke å bevare et regionalt forvaltningsnivå. Derfor sier vi nei til utredningen. For oss er det bedre å beholde dagens fylkeskommuner. Det skaper i fremtiden større muligheter for å legge ned fylkeskommunene. En sammenslåing vil bare være med på å styrke et forvaltningsnivå som vi ikke ønsker i fremtiden»

Ideen om Trondheim som byfylke kommer ikke bare inn som et forstyrrende element, men forkludrer hele tanken om sammenslåing og styrking av det regionale nivået. Derfor er den kanskje kjærkommen å gripe etter for noen?

Vi som har tro på regionnivået og som startet Trøndelagsutredningen mener vi trenger hverandre og at en sammenslåing bør være bra for både storbyen og omlandet. Bra for Leka og bra for Hemne.

Det vil selvsagt bli en helt annen balanse om Trondheim blir et eget fylke. Vil vi få et Trondheim og ett rest Sør-Trøndelag, samtidig som Nord-Trøndelag består som i dag? Eller får vi to fylker; Trondheim og Trøndelag? Et slikt rest-Trøndelag uten Trondheim vil være mindre enn Sør-Trøndelag er i dag. Jeg har vansker med å se hva godt som kan komme ut av det.

Vi vil med et slikt opplegg ende opp med flere fylker i Norge – ikke færre.

Vi har felles identitet, kultur og historie i Trøndelag. Vi samarbeider godt og har mange suksesshistorier på flere områder, som for eksempel innenfor landbruk og marin sektor. Disse næringene kjenner ingen fylkesgrenser.

Dette samarbeidet skal vi forsterke og gjøre enda mer ut av uansett hvordan regionnivået organiseres. Vi har felles utfordringer – og vi skal nå felles mål. Men vegen blir lengre om vi går fra to fylker til tre fylker. Det er feil veg. Vi samler ikke vekstkraft, men splitter den opp. Lokomotivet Trondheim kobles fra Trøndelag på stasjonen

Så, legg tanken om byfylke i skuffen først som sist. Trøndelag utvikler vi best sammen.