Søndag spiller verdensstjernen og fiolinvirtuosen Anne-Sophie Mutter i Olavshallen.

Søndag blir verdensstjernen Anne -Sophie Mutter utnevnt til æresdoktor ved NTNU.

Mutter bærer sjelden mange smykker når hun opptrer, men om hun vil, kan hun etter søndagens konsert supplere med en enkel, men eksklusiv ring: Æresdoktor-ringen fra NTNU. Konserten markerer åpningen på en europaturné med Anne-Sophie Mutter og TrondheimSolistene. Orkesteret ble i sin tid startet av professor i musikk ved NTNU, Bjarne Fiskum, som en profesjonell konserttreningsarena for strykere ved Musikkonservatoriet NTNU. Siden har orkesteret, som kan feire sitt 25-årsjubileum neste år, løftet seg til nye høyder – de siste ti årene under kunstnerisk ledelse av Øyvind Gimse.

Det var i 1997 Mutter turnerte, bokstavelig talt, i fotsporene til TrondheimSolistene i Tyskland. Over alt hvor hun spilte, hørte hun entusiastiske rapporter om det unge og gnistrende orkesteret. Hun tok kontakt og resten er musikkhistorie: I 1999 dro verdensstjernen og trondheimsmusikerne – de fleste NTNU-studenter – på Europaturné. 22 konserter solgte fulle hus, og underveis ble CD-en med Vivaldis De fire årstider (Deutsche Grammophon) spilt inn. Den har siden solgt i eventyrlige 750000 eksemplarer, som gjør den til en av tidenes mest solgte klassiske innspillinger. Turnéen med Mutter markerte også for alvor TrondheimSolistenes internasjonale gjennombrudd. I 2007 dro orkesteret og Mutter på ny Europaturné. I 2008 sto Asia for tur, og innspillingen av en ny suksess-CD, med Bachs fiolinkonserter. Årets Europa-turné starter i Trondheim og konserten, som har vært utsolgt i lang tid, er også avslutningen på Trondheim Kammermusikkfestival.

Nettopp samarbeidet med TrondheimSolistene, var sentralt i begrunnelsen for utnevningen av Mutter som æresdoktor ved NTNU. «Den måten Anne Sophie Mutter har instruert, inspirert og vært en ledestjerne for TrondheimSolistene, er unik. Hun representerer det ypperste av kvalitet i den kunstneriske verden og baserer sine tolkninger på en perfekt blanding av dyptgripende kunnskap om musikken og en sterk emosjonell pasjon for formidlingen. Mutter har bibrakt de unge musikerne i TrondheimSolistene erfaringer på et nivå langt over det de fleste får gjennom et helt studium, ja kanskje et helt musikerliv», sa rektor Torbjørn Digernes. Han kunngjorde utnevningen på gallakonserten ved universitetets hundreårsjubileum i september 2010.

Søndag vil NTNUs rektor overrekke æresdoktoratet med følgende ord: «Jeg overrekker diplom og ring som synlige tegn på at du er kreert æresdoktor ved NTNU og meddeler deg samtidig universitetets jus docendi, retten til å forelese. Måtte det gå deg vel!»

Samme lykkønskning er gitt 70 æresdoktorer siden 1972. De første kom blant annet fra University of London, TU Delft, Universitetet i Amsterdam, Princeton og Harvard, med fagområdene flyteknikk, konstruksjonsteknikk, fysikk, matematikk og skandinaviske språk.

Naturlig nok er det de tekniske fagene som dominerer listen. Men det finnes også en verdenskjent fiolinist fra før blant de kreerte. Arve Tellefsen ble æresdoktor i 1996, samme år som NTNU ble skapt. Utnevnelsen av Tellefsen kan dermed også sees som et symbol på det nye universitetet, som i tillegg til det tidligere Universitetet i Trondheim med Norges tekniske høgskole, Den allmennvitenskapelige høgskolen, Det medisinske fakultet og Vitenskapsmuseet, også tok opp i seg Kunstakademiet i Trondheim og Musikkonservatoriet i Trøndelag.

De fleste æresdoktorene må regnes som «verdensstjerner» innenfor sine områder, selv om de neppe bidrar til å fylle avisenes kjendisspalter. Blant de som har et kjent navn også utenfor eget fagmiljø, er avdøde jusprofessor og senator James William Fulbright (1982), professor og nobelprisvinner Ivar Giæver (1985), Islands tidligere president Vigdis Finnbogadottir (1993), professor og litteraturviter Toril Moi (2002), skuespiller og regissør Liv Ullmann (2006), fysiker og filantrop Fred Kavli (2008) og pianist, komponist og jazzlegende Chick Corea (2010). Corea har en tilknytning til Trondheim og NTNUs musikkutdanning som matcher Mutters, gjennom sitt mangeårige samarbeid med Trondheim Jazzorkester.

Trondheimsambassadør Liv Ullmann vektla på sin måte røttene i hjembyens akademiske miljø under den tradisjonelle seremonien i Studentersamfundet, da hun dypt beveget takket for utnevnelsen: «Jeg vokste opp rett over gaten her og fikk mitt første kyss utenfor Samfundet, så det er spesielt å være akkurat i dette huset for å motta denne æren.». Ullmann trakk også fram sin far, som var sivilingeniør fra NTH. «Jeg bærer studenterringen hans, og nå er jeg selv doktor ved «pappas skole». Det føles vidunderlig å komme hjem, det viser at det faktisk går an å bli profet i eget land!»

Søndag er det en annen stjerne som kan sette på seg ringen fra samme «skole». NTNU har «Kunnskap for en bedre verden» som visjon. Også den nye æresdoktoren bidrar på sin måte til en bedre verden: Med et sterkt sosialt engasjement bruker hun sin posisjon til å fronte og finansiere hjelpeprosjekter for barn og unge som lider under fattigdom, krig eller alvorlig sykdom. Som rektor Torbjørn Digernes sa ved kunngjøringen av æresdoktoratet: Anne-Sophie Mutter er en glimrende ambassadør for alle de verdier NTNU står for: Internasjonalt fremragende, kunnskap, ekspertise, globalt nedslagsfelt, gjennomgripende kvalitet og engasjement.