Kjære Trondheim. Det er med stort vemod jeg nå forlater deg for å finne jobb i hovedstaden.

Nyer studenter bør høre godt etter når rektor i sin immatrikuleringstale forteller at Trondheim er en fantastisk studentby, skriver kronikkforfatteren.

Da jeg høsten 2007 sto sammen fem-seks tusen andre spente førsteklassinger på plena på Gløshaugen var jeg for oppspilt til å lytte ordentlig til ordene i rektors Digernes´ tale. Allikevel tør jeg vedde vitnemålet mitt på at talen inneholdt godord om diverse studentorganisasjoner og løfter om hva for en fantastisk studentby Trondheim er. Det er stor sannsynlighet for at mange førsteårsstudenter i liket med meg, undervurderer den fulle betydningen av rektors velkomsttale. Jeg skal prøve å uttrykke noe av det jeg har opplevd. Jeg vet nemlig at utrykket «Norges beste studentby» ikke er en floskel.

Gjennom å gjeste Trondheim i fem år har jeg lært at «Bartebyen» er så liten at jeg kan sykle gjennom Midtbyen på fem minutter, men at den allikevel rommer mye mer enn de fleste av både faste innbyggerne og de mer midlertidige studentene tror. Det tok tre år med studentersang og begerklang (samt jenter, øl og dram) før jeg som traust Hedmarking endelig tillot meg å forelske meg skikkelig i byen Trondheim. Jeg folkeregistrerte meg på Singsaker og tegna abonnement på «Midt-Norges frie stemme». Jeg skulle bli trønder og ta byen i bruk. Det ble dessverre litt for lite og litt for sent.

Jeg har vært litt for lat til å ta turen til Bymarka mer enn et par ganger i året. Jeg har bare brukt lysløypene i Estenstadmarka bak Dragvoll to ganger. Jeg har ikke badet i Teisendammen mer enn én gang, og rakk aldri å besøke Rockheim tross masse god omtale. Det var først i sommer jeg syklet langs elva og oppdaga det fine området ved Leirfossen, og jeg besøkte Sponhuset og gikk Ladestien med kjæresten min første gang så sent som sist helg. Jeg besøkte og studerte Nidarosdomen først etter å ha bodd i byen i fem år. Jeg var aktiv i Norges største idrettslag, NTNUI, bare et semester og jeg rakk aldri å være med på UKA eller ISFiT. Jeg gikk glipp av å fryde meg over å se suverene Rosenborg knuse Vålerenga på Lerkendal. Jeg tilbrakt utallige timer både på Skydsstasjonen, Antikvariatet og Studentersamfundet, hvorav attesten fra sistnevnte sammen med NTNU, har gitt meg et trumfkort i møte med arbeidslivet.

Heldigvis har jeg studerte litt på Gløshaugen selv om jeg tok graden min på Dragvoll. Heldigvis fikk jeg nye venner på Høgskolen selv om jeg var statsviter. Heldigvis holdt jeg kontakten med Studentersamfundet selv om jeg som næringsdrivende nå også oppdaget byens frivillige og kommersielle liv utenfor «studentboblen». Selv om jeg sannsynligvis har tatt byen i bruk mer enn den gjengse student, angrer jeg på at jeg ikke tok byen enda mer i bruk. Trondheim har overraskende mye å by på!

Student – nå som første høst er over – du har vært på immatrikuleringsfest på Samfundet og opplevd nordenden av Nordre gate; gå nå ut og oppdag Trondheim utenfor lesesalsboblen! Student, gå på fisketur til Kopperdammen, besøk Vår Frue Kirke, prøv deg som Natteravn, og gå på møte i Næringsforeningen. Meld deg som frivillig i Kirkens Bymisjon og ring på døra til naboen, om så bare for å låne en boks rømme. Ta en annen buss enn buss 5, bare for å oppdage en del av byen du aldri har sett! Student, besøk ruinene under ærverdige Sparebanken eller sjekk ut det flotte biblioteket ved Borkeplassen. Sol deg i Gåsaparken, dra på badetur til Korsvika eller arranger piknik ved Kyvatnet. Student, bli med i Røde Kors for å bli kjent med en tidligere rusavhengig eller hjelp innvandrerbarn med leksene. Hør jazz på Ila Brannstasjon, drikk øl på Ramp på Svartlamon og sjekk ut klatrehallen ved ubåtbunkersen på Dora. Spis fin dyr middag på festningen og fin billig middag på kinarestauranten på Ranheim. Ta med kjæresten din på stien langs bekken i blomstrende Brundalen i mai!

La ikke byen få ro, men la den få merke den er en studentby – på den positive måten!

Til Trondheims innbyggere på den annen side vil jeg si; Innbygger, ta studentene ved BI, Høgskolen, DMMH, NKF og NTNU i bruk. Her hviler en enorm ressurs, og det er lett å komme til. Ring en professor og be om å få engasjerte og kompetente studenter fra sosiologi, anvendt språkvitenskap, industriell økonomi eller materialteknologi til å hjelpe din bedrift å utvikle seg. Ring Eksperter i team eller Designhjelpen. Innbygger, sørg for at din forening samarbeider med en av gjengene på Studentersamfundet med 10000 medlemmer. Engasjer syforeningen Nydeligfin eller lei Strindens Promenadeorkester for å underholde på aldershjemmet der din mor bor. Arranger kurs for funksjonærene i den internasjonale studentfestivalen og la entusiasmen smitte tilbake på egne ansatte! Innbygger, hjelp en utvekslingsstudent med tak over hodet gjennom trengselsfulle august, eller lei ut det rommet du aldri bruker til en ung student for å få liv i huset. Besøk Samfundsmøtene med dyktige innledere hver lørdag kveld og ta for all del med din bedre halvdel for å smake på den smakfulle, spanske svinebiffen på frivillig drevne restaurant Lyche! Trondheim er en studentby – vis at dere setter pris på det!

Trondheim, dette har vært fem fantastiske, lærerike, morsomme og inspirerende år.  Kanskje de beste i mitt liv. Jeg kommer til å savne deg. Jeg lover å sende mine sønner (og døtre) for å ta opp den gamle skikk.