Trondheim er i særklasse Norges beste studentby. Det viser studentenes nasjonale helse- og trivselsundersøkelse, der byen slår knock-ut på andre norske universitetsbyer med klar margin.

Best: Trondheim skal bli Nordens beste studentby, skriver Morten Wolden. Bildet fra immatrikulering ved NTNU.

Trondheimsstudentene synes ikke det er godt nok. Trondheim bør ta mål av seg til å bli «nordens beste studieby». I erklæringen fra deres fremtidskonferanse lister de opp ni viktige faktorer for å nå denne ambisiøse målsettingen: Campusutvikling, sikre boliger til byens studenter, sterkere fokus på internasjonalisering, bedre samspill med næringslivet, og å styrke utdanningskvaliteten – er noe av det som trekkes fram.

Det er all grunn til å ta studentenes utfordring på alvor. Det er ingen selvfølge at Trondheim skal inneha den nasjonale lederposisjonen i all framtid, konkurrentene puster oss i nakken og vil gjerne ta steget opp på toppen av seierspallen. For å unngå å sovne inn i vår selvtilfredshet trenger vi at noen driver oss videre for å bli enda bedre. Det er ikke overraskende at det er studentene selv som tar på seg ledertrøya i dette arbeidet. Det tar nemlig kort tid fra de ankommer Trondheim, til de besitter en fenomenal kompetanse om hva som bør gjøres for å utvikle byen videre, og de uttrykker et brennende og sterkt engasjement for å videreutvikle studiebyen sin.

Hva er det så som skiller Trondheim fra andre studiebyer? For det første sammensetningen av studentene. I større grad enn de øvrige universitetsbyene, rekrutterer Trondheim studenter fra hele landet, i tillegg til at byen har den største andelen av internasjonale studenter. I tillegg er studentfrivilligheten i Trondheim i en særklasse. UKA er norges største studentuke, og i 2011 solgte man 82000 billetter. NTNUI er norges desidert største idrettslag med sine 12 000 medlemmer . Og det er ikke tilfeldig at verdens største internasjonale studentfestival – ISFIT - arrangeres nettopp her i Trondheim. En tilleggseffekt av aktiviteter som UKA og ISFIT er at internasjonale personligheter besøker byen, som Dalai Lama, Desmond Tutu, og Wangari Maathai. For å ha nevnt noen.

I tillegg har byen og regionen tatt studiebyen på alvor. En rekke råd, utvalg og foreninger jobber med å utvikle byen til å bli enda mer attraktiv for både studenter og kunnskapsarbeidere. Studentrådet, Foreningen StudiebyEn, og strategisk samarbeidsforum er noen av disse. Studentenes stemmer er også tydelig i det utstrakte internasjonale samarbeidet som Trondheim har utviklet med universitetsbyer i Norden og Europa.

Dette er blitt lagt merke til. Nylig gjennomførte Røe Kommunikasjon en landsomfattende meningsmåling. Det er ikke som miljøby, idrettsby eller kirkehovedstad vi er kjent. Og selv om vi scorer høyt på forskning og teknologi i nordmenns bevissthet – så er det først og fremst som studieby vi skiller oss ut. En annen meningsmåling som sammenligner de norske storbyregionene her i landet konkluderer med at Trondheimsregionen er den mest attraktive regionen å bo i, studere i – og jobbe i. Kanskje ikke så rart at byen nå vokser prosentvis mer enn Oslo. Men også i denne undersøkelsen er det som studieby Trondheim scorer aller best.

Det er 34 000 studenter ved universitet og høyskoler i Trondheim. De setter sitt klare preg på byen. De har blant annet bidratt til at vi har fem årstider. Nå nærmer vi oss vår nr. 1 – den som resten av landet også har. Vår nr. 2 kommer i august – da de nye studentene fyller byen med liv og røre igjen. I løpet av noen dager forvandles Trondheim fra den noe søvndyssende trønderhovedstaden, til igjen å få et nasjonalt og internasjonalt preg. Da strømmer det på med unge mennesker i hele byen, summer av dialekter, da kommer energien tilbake.

Når har studentene gitt oss en klar bestilling; ”Vi skal være best i Norden”.

Det har konsekvenser for hvordan vi skal tenke by- og campusutvikling framover, slik at byen kan nå sin hovedmålsetting om å bli en internasjonalt ledende teknologi- og kunnskapsby. Og på den måten bli enda mer attraktiv for både studenter, forskere og næringsliv.

Det har konsekvenser for hvordan vi legger bedre til rette for studentbosetting.

Det har konsekvenser for hvordan vi legger til rette for et tettere samspill mellom institusjonene, studentene og næringslivet.

Studentene har tatt på seg kapteinsbindet, men det er mange av oss som har lyst til å spille på det samme laget. VI har allerede gitt en kjærestegaranti, kanskje på tide med noen nye garantier?