Norsk petroleumsnæring bidrar til å redusere klimagassutslipp i Europa ved å redusere behovet for kullkraft.

Ikke enten eller: Kronikkforfatteren mener at jo større den norske petroleumsnæringen blir, desto mer kan den bidra til å redusere klimagassutslippene i Europa. Foto: SCANPIX/, Reuters

Vår olje og gass er derfor en del av løsningen på klimautfordringene, ikke en del av problemet. Derfor er Unge Høyre blant annet for oljeboring i Lofoten og Vesterålen, dersom konsekvensutredning gir grønt lys for det.

Lille julaften 1969 informerte Phillips Petroleum (nå ConocoPhillips) norske myndigheter om funnet av Ekofisk – et av de største oljefeltene som noen gang er funnet til havs.

Ekofiskfeltet har siden vært et eventyr som alene har produsert inntekter på over 2000 milliarder kroner. Ekofisk representerer selve starten på det industrieventyret her til lands, som i dag har sysselsatt over 230 000 lærlinger og arbeidstakere fra hele Norge. En fortsatt sterk petroleumsnæring er ikke bare god nærings- og lærlingpolitikk, det er også god distriktspolitikk.

Etter Ekofisk har det blitt utbygd mengder med olje- og gassfelt i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet. Alle feltene er i dag store bidragsytere til den norske velferdsstaten, men står også for en fjerdedel av Norges totale klimagassutslipp. Men sett globalt, bidrar norsk petroleumsnæring til å redusere klimagassutslippene.

Siden klimagass er en global utfordring ble Kyoto-avtalen vedtatt og signert av en rekke nasjoner i 1997. Avtalen tar for seg hvordan verden skal redusere de totale klimagassutslippene.

En av mekanismene i Kyoto-avtalen er at de landene som slipper ut mer klimagass enn hva som er regulert i Kyoto-avtalen, må handle CO2-kvoter tilsvarende den overskytende mengden. Pengene for CO2-kvotene går til å finansiere blant annet vind- og vannkraftverk i Kina; kraftverk som erstatter eksisterende kullkraftverk og reduserer de globale klimautslippene. Norsk petroleumsnæring handler klimakvoter for milliarder av kroner hvert år, som alle bidrar til å redusere de globale utslippene.

Norsk petroleumsnæring bidrar også til å redusere klimagassutslippene kontinentalt i Europa, ettersom alternativet til norsk gass er kull, som forurenser minst dobbelt så mye.

I et tenkt tilfelle hvor Norge hadde stengt eksporten av gass, og tidligere importører hadde måttet skifte elektrisitetsproduksjon fra gasskraftverk til kullkraftverk, ville utslippsøkningen globalt tilsvart ca. fem ganger Norges totale årlige utslipp. En fortsatt sterk norsk petroleumsnæring er derfor ikke bare god nærings-, lærling- og distriktspolitikk, det er også god klimapolitikk.

I tillegg til å jobbe for lavere klimagassutslipp, har norsk olje- og gassindustri opparbeidet seg en internasjonalt ledende posisjon med hensyn til miljøvennlig leting og produksjon av olje og gass. Gjennom et kontinuerlig arbeid med å utvikle ny teknologi og systemer som bidrar til å redusere utslippene fra virksomheten, er Norge i dag best i klassen når det kommer til miljøvennlig leting og produksjon.

Teknologien og kunnskapen vi har utviklet på blant annet dette området har også vist seg å være en verdifull eksportvare. Norges eksport av blant annet miljøteknologi og ingeniørtimer fra leverandørindustri er i dag vår nest mest innbringende eksportvare og den er fortsatt i vekst. Derfor er en fortsatt sterk norsk petroleumsnæring også god global miljøpolitikk, gitt at verden fortsatt trenger olje- og gass.

Vi er alle enige om at verden, Europa og Norge må gjøre alt i sin makt for å redusere de globale klimautslippene, spesielt siden vi skal nå togradersmålet. Men Unge Høyre tror ikke løsningen er å bygge ned norsk petroleumsnæring, vi tror løsningen er å bygge den enda større.

  • Fordi vi med en større norsk petroleumsnæring vil kunne eksportere mer gass til Europa, som reduserer de lokale klimautslippene.

  • Fordi vi med en større norsk petroleumsnæring vil kunne bidra til mer forskning på fornybar energi, med resultater som på sikt kan erstatte fossilt brensel.

  • Fordi vi med en større norsk petroleumsnæring vil handle flere klimakvoter som bidrar til å redusere til globale klimagassutslippene.

Det er ikke slik at man må være mot klimagassreduksjon om man er for norsk petroleumsnæring eller vice versa.

Vi i Unge Høyre jobber for å redusere de globale klimautslippene samtidig som vi ønsker å styrke norsk petroleumsnæring. Vi ser at en sterkere petroleumsnæring er god nærings-, lærling-, miljø-, klima- og distriktspolitikk og derfor jobber Unge Høyre for å åpne opp for en konsekvensutredelse i Lofoten og Vesterålen.