I disse dager kan du se dem overalt. De kommer til fots, de kommer med fly, buss og båt. De kommer til og med i kajakk.

På vandring til Trondheim: Kaia Holen Lovas er blant de mange som pilegrimsvandrer til Trondheim.

Olsok skal feires på tirsdag - det er høysesong for pilegrimsvandring til Trondheim. Det syder. Regionale matprodusenter gjør seg klar til Trøndersk Matfestival, om få dager vil det dufte nystekte sveler på Torvet og vi kan smake og nyte delikatesser fra hele Midt-Norge. Musikk vil strømme fra Borggården og scener rundt om i sentrum - Olavsfestdagene starter i morgen og det blir fest i byen i en uke fremover. Store og små pakker ryggsekker og kofferter for å reise til Trondheim for å bli med på festen, de får oppleve byen på sitt aller beste.

Pilegrimer fra mange kanter er også på vei, og vi gleder oss til å ta imot dem. Mange har gått til fots på Pilegrimsleden – St. Olavsvegene til Trondheim, enda flere har kommet med fly, buss eller bil. I år er det mange som har valgt å gjøre en pilegrimsseilas. Mandag anløper hurtigruteskipet MS Nordstjernen og MS Gamle Salten fra henholdsvis Stavanger og Bodø etter pilegrimsseilaser fra sør og nord. «Padlegrimen» Lars Verket har padlet hele veien fra Tønsberg til Trondheim for å hedre kystpilegrimsleia – sjøveien til middelalderens pilegrimer. Ildsjeler fra Hospice-bevegelsen har vandret fra Oslo over Dovre for å delta på Olsokfeiring i Nidarosdomen, og ei gruppe internasjonale pilegrimer innvier den nye leden fra Innherred via Frosta til Trondheim. Mandag kveld samles pilegrimene fra seilasene og de ulike stiene langs Pilegrimsleden i Vår Frues kirke for sammen å gå til Olavsvake i Nidarosdomen. En stor flokk mot en viktig og verdig avslutning på reisen.

I Norge er det stort fokus på reiseliv og næringsutvikling knyttet til Pilegrimsleden. I regjeringens nasjonale reiselivsstrategi er det fokus på økt verdiskaping og produktivitet i reiselivsnæringen. Pilegrimsleden fremheves som et av satsingsområdene og som en viktig kulturbærer og bidragsyter til bærekraftig utvikling av Reiselivs-Norge. Som et ledd i dette ble Nasjonalt Pilegrimssenter etablert i Trondheim i 2013, tilknyttet Riksantikvaren, med mandat fra Klima- og miljødepartementet, i samarbeid med Kulturdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet. Dette gir tyngde i pilegrimssatsingen, og sammen med gode samarbeidspartnere skal vi skape et fyrtårn i norsk og internasjonal reiselivssammenheng.

Både Innovasjon Norge og NHO Reiseliv rapporterer en ny trend i aktivitets- og kulturturisme. Det er allerede stor etterspørsel etter eksotiske opplevelser i vakker norsk natur, men det nye er en økende etterspørsel etter kultur og opplevelser med mening. Turistene ønsker innhold. Her har både Pilegrimsleden og pilegrimsbyen Trondheim mye å by på. Pilegrimene kan få oppleve spennende kulturhistorie, vakker natur, autentiske pilegrimsgårder og flotte overnattingsplasser, og ikke minst god lokal og regional mat. I Trondheim kan pilegrimen velge et rimelig opphold på Nidaros Pilegrimsgård som ligger som en oase ved Nidelven, eller avslutte en lang og strabasiøs vandring med litt luksus på et av byens mange flotte hoteller. Kanskje klør det i shoppingfingrene etter å ha syklet flere dager i skog og mark, da er det flott å boltre seg i Midt-byens mangfoldige butikktilbud. I tillegg til å besøke pilegrimsmålet Nidarosdomen, kan pilegrimen også ta turen til museet i Erkebispegården, eller en av Trondheims øvrige museer.

I den spanske pilegrimsbyen Santiago De Compostela, som er målet til verdensberømte Camino De Santiago, har de opplevd en enorm vekst i antall besøkende knyttet til pilegrimsturisme. Pilegrimshistorikken, i samspill med byens gode kulinariske renomme, har gjort byen til en destinasjon på det internasjonale reiselivsmarkedet. Nasjonalt Pilegrimssenter arbeider for å posisjonere Trondheim som pilegrimsmål i samme marked. Vi ønsker å styrke Trondheims identitet som pilegrimsby. Om pilegrimen velger å fly, kjøre, sykle eller gå til Trondheim er opp til pilegrimen selv. Det viktige er at pilegrimen skal kunne se og føle at de er kommet til Europas nordligste pilegrimsby når de kommer til Trondheim, og at vi som bor her er stolte av byen og historien vår.

For en tid tilbake besøkte jeg pilegrimsbyen Betlehem. Jeg våknet en tidlig morgen og vandret på utsiden av byen. Plutselig hørte jeg en sped guttestemme fra en veranda: «What`s your name?» Jeg svarte, og spurte samtidig hva gutten het. Han fulgte opp med å spørre hvor jeg kom fra. Jeg svarte at jeg kom fra Norge. Da responderte han med tydelig stolthet i stemmen; «Oh, welcome to Bethlehem, sir!»

Så mens du du gjør deg klar for en konsertopplevelse på Olavsfestdagene, eller handler spekepølser på Trøndersk Matfestival, kan du også begynne å planlegge din egen pilegrimsvandring. Ta med familien på trikken opp til Lian og vandre Pilegrimsleden ned til Nidarosdomen, eller sett av flere dager til en lengre vandring. Fortell barna den spennende historien om Olav de Hellige, og gå i fotsporene til middelalderens og dagens pilegrimer. Pilegrimsvandring er en oppmerksom vandring hvor en går i en sammenheng og tradisjon med dype røtter. Mye har endret seg siden middelalderen, men kjernen i pilegrimsvandringen rører mennesker på en spesiell måte, nå som den gang. Hvordan du velger å bruke Pilegrimsleden er opp til deg, men gjør det!

God Olsokfeiring, og god pilegrimssommer!