Ny teknologi er en viktig del av løsningen på klimakrisen. Hvis resten av verden viser samme iver som studenter på NTNU, er det fortsatt håp for vår feberhete klode.

Connie Hedegaard og studentene ved NTNU er en god match. NTNU var det første stedet Hedegaard og Idar Kreutzer besøkte i arbeidet med grønn konkurransekraft. Foto: RICHARD SAGEN;Adresseavisen

Torsdag kveld var et auditorium på Gløshaugen stappfullt da EUs tidligere klimakommissær og mangeårig statsråd i Danmark, Connie Hedegaard, besøkte NTNU. Hedegaard og Idar Kreutzer er regjeringens ekspertutvalg for grønn konkurransekraft. Utvalget skal om et år foreslå tiltak for hvordan Norge skal styrke sin evne til å konkurrere grønt, bærekraftig og klimavennlig.

Hedegaard og Kreutzer skal samle eksempler og forslag, og startet sin rundreise på NTNU. Hvis kreativiteten, holdningene og ikke minst entusiasmen, er like stor andre steder som blant studentene, kan Norge og resten av verden se lyst på fremtiden. One Earth Designs er en av mange studentbedrifter som utvikler teknologier som morgendagen skal tuftes på. Bedriften har utviklet en ny og mye mer effektiv solgrill. Neste skritt er et batteri som kan lagre energien fra grillen. Slike nyvinninger vil forandre hverdagen for millioner av mennesker, samtidig som den gir sitt bidrag til at det brukes mindre fossil energi.

Mange av forutsetningene for fremtidens lavutslippssamfunn vil være basert på oppfinnelser og innovasjoner som vi i dag ikke kjenner. Selv om løsningene ligger bak fremtidens slør, er det nå det må satses kraftfullt og bevisst for at fremtiden skal bli grønn. Duoen Hedegaard og Kreutzer skal levere om et år. Likevel bør regjeringen allerede i statsbudsjettforslaget som legges frem i neste uke, satse enda mer på teknologiutvikling.

Det grønne skiftet er ikke bare en fremtidsvisjon. Også samfunnet i dag har sterke innslag av lavutslipp, slik vi ser det for eksempel i passivhus, gassbusser, elbiler og industriens krafttak for å kutte klimautslipp, men også i den omfattende klimaforskningen som blant annet finner sted i Trondheim.

Innspillene fra NTNU-studentene viser at terskelen noen ganger er høy fra idé til forretningsmessig anvendelse. En oppfinnelse må være økonomisk bærekraftig, men noen ganger må staten tre støttende til for at en nyvinning skal bli en etablert teknologi. En av statens oppgaver i klimapolitikken bør være å etablere flere ordninger som støtter ideer og oppfinnelser frem til nyvinningen i klimaets tjeneste står på egne ben.

NTNU-studenter og en av verdens fremste klimapolitikere er en god match.