Etter kirkevalget er det flertall i det nye Kirkemøtet for å vie homofile. Prester som er imot ordningen, må ha rett til å reservere seg.

Kulturminister og statsråd for kirkesaker, Thorhild Widvey (H), har skapt usikkerhet om prestenes reservasjonsrett mot å vie homofile par. I et intervju med Vårt Land sa hun nylig at hun regnet med at en ny liturgi for likekjønnede par vil gjelde for alle prester. «Å starte en reservasjonsdebatt nå, er jeg ikke tilhenger av. Det er en dårlig løsning», sa Widvey til avisen.

Uttalelsen førte til sterke reaksjoner. Er det en ny strid av samme type som den rundt legenes rett til å reservere seg mot å henvise gravide kvinner til abort hun vil unngå, ved å avblåse en ny reservasjonsdebatt før den riktig har startet? Det er uklokt å uttale seg såpass bastant om presters rett til å reservere seg i et spørsmål som handler om deres overbevisning.

Prestene har allerede en slik adgang gjennom ekteskapsloven. Den gir prester mulighet til å nekte å vie likekjønnede par, på samme måte som de kan reservere seg mot å vie brudefolk som er skilt. Det vil være svært drastisk om regjeringen vil foreslå en endring i ekteskapsloven for å tvinge gjennom en ordning der alle prester, uavhengig av egen overbevisning og samvittighet, må vie homofile som ønsker det.

For en statsråd som representerer et parti som ønsker et tydelig skille mellom kirke og stat, er det merkelig å ville gå så dypt inn i kirkens indre anliggender som det her er snakk om. Kirken selv har et avklart forhold til vielse av likekjønnede, i og med at Kirkemøtet mener at det er mulig å leve med to forskjellige syn på saken. På begge sider i striden om vigel av homofile har partene sagt at de vil respektere presters rett til å reservere seg. Da må også statsråden kunne gjøre det.

Vi mener det er riktig av Kirken å lage en liturgi for homofile som vil gifte seg kirkelig. Vi mener også det er viktig å respektere den enkelte prests rett til å følge sin overbevisning i et så følsomt spørsmål. Når det nye Kirkemøtet kanskje allerede til neste år vil vedta vigsel av homofile, tror vi ingen som ønsker kirkelig vielse, vil oppleve å bli stengt ute av kirken.

Statsråd Widvey har skapt usikkerhet med sine uttalelser. Hun bør presisere hva hun mener.