Sykehusbombingen i byen Kunduz i Afghanistan var totalt uakseptabel. Den skjedde i strid med alle internasjonale konvensjoner som skal sikre medisinske og humanitære mål mot slike handlinger.

Amerikanske militære sier at de vil foreta en granskning av skytingen mot sykehuset som ble drevet av Leger uten grenser. De siste tallene tyder på at 22 pasienter og ansatte ble drept under bombingen før helgen. Det afghanske forsvarsdepartementet hevder at skytingen mot sykehuset skjedde fordi Taliban-krigere hadde tatt seg inn på området og brukte pasientene som menneskelige skjold. Leger uten grenser benekter dette, og kaller handlingen for avskyelig.

Det siste er vi enig i. Selv om det skulle være tilfelle at krigere fra Taliban skjulte seg i sykehuset, kan det ikke rettferdiggjøre et angrep som rammet uskyldige pasienter og ansatte. Alle kort må på bordet for å kartlegge hvordan et amerikansk militærfly kunne angripe et sykehus på denne måten. En uavhengig, internasjonal granskning vil ha større troverdighet enn en som er utført av amerikanske militære.

Bombingen skjedde i forbindelse med de siste dagenes kamper om Kunduz. Byen er en viktig regionhovedstad langs den såkalte opiumruta nord i Afghanistan, og har omlag 300.000 innbyggere. Taliban overtok kontrollen over byen, men i går kom meldingen om at afghanske myndigheter hadde gjenerobret den.

Kampene om Kunduz forteller at sikkerhetsstyrkene ikke har full kontroll over Afghanistan. Taliban har lenge vært på fremmarsj en rekke steder i det krigsherjede landet. Sikkerheten for sivilbefolkningen er ikke blitt vesentlig bedre etter at den Natoledede Isaf-styrken trakk seg ut i 2014. Men fortsatt er Natolandene til stede med mentorer og rådgivere som bistår de afghanske styrkene til de etter hensikten selv skal kunne ta ansvaret for all sikkerhet i landet. Det amerikanske militærflyet som bombet sykehuset i Kunduz, støttet det nesten ikke-eksisterende afghanske luftforsvaret.

Situasjonen i landet er vanskelig. Etter at Isaf-styrken og en rekke hjelpeorganisasjoner trakk seg ut, har det fattige landet opplevd en sterk økonomisk nedtur og økt arbeidsledighet. Opprørerne har vært på fremmarsj mange avsidesliggende steder. Taliban skal ha fått en ny sterk leder, Mullah Mansour, som er uklar på om han vil forhandle med myndighetene eller om han vil fortsette den voldelige kampen.

Kampene i Kunduz er en nedslående påminnelse om at det er langt frem til fred i Afghanistan.