Flyktningkrisen setter det norske asylsystemet under et sterkt press. Det er på tide å revidere flere av dagens ordninger for å sikre en god integrering av de som får opphold i landet vårt.

Det er ventet at så mange som 25.000 mennesker vil søke om asyl i Norge i år. Neste år kan 30.000 asylsøkere banke på vår dør, ifølge direktøren for Utlendingsdirektoratet (UDI), Frode Forfang. Da politikerne tidlig i sommer diskuterte om vi skal ta imot 10.000 eller 8.000 flyktninger over tre år, hadde de færreste noen anelse om hvor stor pågangen av asylsøkere ville bli.

I tillegg til de mange som nå søker asyl, kommer de omlag 5000 som sitter i asylmottak, fordi det drøyer med å få dem bosatt ute i kommunene. Fordi så mange kommuner er lite villige til å ta imot flere asylsøkere, kan mange av dem bli sittende i mottak i årevis. Der settes livene deres på vent. Dette er uheldig både for den enkelte og for samfunnet.

Trondheim kommune har et vel tilrettelagt introduksjonsprogram. Det går over to år. Høyt opp på lista over tiltak kommer utdanning og språkopplæring. Dette er grunnleggende forutsetninger for vellykket integrering. I Trondheim er målet at 55 prosent av de som har vært gjennom introduksjonsprogrammet skal være i utdanning eller arbeid etter to år. Resultatet i fjor var 47 prosent.

Det overordnede målet for norsk ayslpolitikk må være å få flere til å klare seg på egne ben. Vi mener arbeidet med integrering må starte allerede mens asylsøkerne er i mottak. I dag må de være bosatt i en kommune for å komme i gang med såvel språkopplæring som arbeid. Der asylsøkerne har forutsetninger for det, bør det også være mulig å komme i arbeid tidligere. Jobb er den viktigste veien til en god integrering.

Mangelen på kommunal bolig er en vanlig årsak til at kommuner nekter å ta imot asylsøkere. Det bør være en selvfølge at kommunene også benytter det private markedet. Asylsøkerne blir i dag plassert ut i kommuner av myndighetene. I Sverige er det vanlig at asylsøkerne selv blir stimulert til å finne seg så vel bolig som arbeid. Dette bør forsøkes også i Norge. Det bør også vurderes sterkere tiltak for å få kommunene til å ta imot flere asylsøkere. Tvang for å få kommunene til å bosette asylsøkere er uheldig, men kan i verste fall bli nødvendig.

Flere sider av asylpolitikken bør revideres. Det bør skje snarest.