NTNU er blant de universitetene som kommer aller best ut av det i statsbudsjettet for 2016. Der «nye» universitet som Stavanger og Agder får mindre, får de godt etablerte institusjonene mer penger fra staten neste år.

Vi er inne i en overgangstid fra en oljedrevet til en grønnere økonomi som i økende grad må være basert på

næringslivet i fastlands-Norge. Omtrent over natten ble inntektene fra petroleumsvirksomheten halvert. Vi må nå utvikle et næringsliv som skal sikre oss velstand og velferd i fremtiden.

Kunnskap, forskning og utvikling er avgjørende for å skape omstilling og nye arbeidsplasser. Derfor er det riktig og viktig at regjeringen øker bevilgningene til utdanning fra barnehagen via grunnskole og videregående skole og opp til høyskoler og universitet. Den offentlige

finansieringen av forskning og utvikling er omkring 32,5 milliarder kroner, en realvekst på vel fire prosent.

Et vesentlig grep for å løfte den høyere utdanningen er regjeringens plan for sammenslåing av institu-sjoner til større og mer robuste enheter. Det er kostbare prosesser, og det er i denne omgang satt av 175 millioner kroner til formålet. Det kunne med fordel vært mer. Disse midlene må alle fusjonerende høgskoler konkurrere om.

Ledelsen ved NTNU er godt fornøyd med uttellingen i statsbudsjettet. Regjeringen følger opp sitt vedtak om å samle NTNU på én campus med

midler til planlegging av prosessen. Universitetet får en god del av de 288 nye

rekrutteringsstillingene det blir bevilget penger til, og vil også nyte godt av den økte satsningen på en bedre lærerutdanning. NTNU får 25 av 55 nye studieplasser i medisin og psykologi. Også basisbevilgningen til universitetet i Trondheim blir økt neste år. NTNU får også belønning i form av økte bevilgninger for sin «produksjon» av

studiepoeng og for sin forskning.

Ett av de viktigste områdene for fremtidig inntekter og arbeidsplasser er den marine sektor, både når det gjelder «den blå åkeren», skipsfart, fiske og fangst. Regjeringen bevilger midler til det maritime forskningsprosjektet MARKOM2020 og vil styrke den maritime utdanningen. Arbeidet med Ocean Space Center i Trondheim går videre.

Regjeringen kunne alltid ha satt av mer penger til forskning, utdanning og utvikling. Men satsningen på neste års statsbudsjett er skritt i riktig retning.