Natt til torsdag ble asylmottak nummer seksten satt i brann i Sverige. Heldigvis har ingen av brannene ført til personskade.

Den siste brannen fant sted i en kommune i Skåne. Politiet mener brannen er påsatt, slik mistanken er også når det gjelder de øvrige brannene. Teorien er at brannene ikke er organisert, men at det er enkeltpersoner som står bak. I høyreekstreme miljøer blir brannstifterne hyllet, melder organisasjoner som kartlegger slike miljøer.

Brannene er uhyggelige påminnelser om at befolkningen i Sverige langt på vei er splittet i synet på flyktningene som kommer til landet. Både den tidligere borgerlige og den nåværende sosialdemokartiske regjeringen har praktisert «de åpne hjerters» politikk. Sverigedemokratene er fortsatt de hardeste motstanderne mot den åpne holdningen myndighetene har til flyktningene.

Torsdag justerte det svenske Migrationsverket sine prognoser over tallet på asylsøkere som er ventet til landet. Anslaget er nå at 190.000 mennesker vil ha søkt om asyl innen året er omme. I årene som kommer, anslår Migrationsverket at de årlig vil måtte bosette over 90.000 personer årlig. Boligmangelen er stor, og mot slutten av året vil Sverige trolig mangle inntil 45.000 plasser.

Tallene er ufattelig store og det er vanskelig å ta innover seg de store konsekvensene flyktningkrisen vil ha for en rekke europeiske land. Her hjemme sprenges også prognosene til stadighet. Et sannsynlig tall er over 30.000 asylsøkere i løpet av året. Neste år kan tallet bli oppimot 45.000. Utlendingsdirektoratet (UDI) arbeider nå intenst for å etablere nok mottaksplasser, også her i Midt-Norge.

NRK har med støtte fra Statistisk Sentralbyrå kommet frem til at kostnadene på grunn av flyktningkrisen kan løpe opp i hele 450 milliarder kroner over et langt tidsspenn. Vi kan ikke gå god for beregningene som er gjort, men anslagene vil skremme mange. Så lenge man bare fokuserer på kostnadssiden, kan det nøre opp under den uro og frykt som flyktningstrømmen skaper i det norske samfunnet. Også her kan motsetningene bli sterkere, basert på fremmedfrykt og frykt for at våre velferdsgoder kan bli svekket.

Flyktningstrømmen setter solidariteten på prøve i hver krok av landet. Politikerne må gjøre kloke grep for å sikre en vellykket integrering av de som søker tilflukt hos oss.