Det er ingenting som tyder på at det var galt å flytte Arbeidstilsynet fra Oslo til Trondheim.

Arbeidstilsynet får kritikk i ekstern evalueringsrapport, men kritikken er ikke bunnet i flyttingen fra Oslo til Trondheim. Foto: Ole Martin Wold, OLE MARTIN WOLD

I en omfattende evaluering rettes det kritikk på flere områder mot Arbeidstilsynet. Noe av kritikken er nokså skarp, men sett i lys av at Arbeidstilsynet er en kompleks, statlig virksomhet er det heller ikke mer enn man kan regne med. Arbeidstilsynet er fullstendig omorganisert og har arbeidsoppgaver midt i et stort minefelt der arbeidsliv møter politikk og interessekamp.

Det er bra at Arbeidstilsynets direktør Ingrid Finboe Svendsen ser rapporten som er bestilt av Arbeids- og sosialdepartementet som viktig drahjelp. Det er også bra at hun i et intervju i Adresseavisen i dag peker på at etaten må skape bedre internt samarbeid. I den omfattende evalueringen kommer det frem at erfaringsutveksling mellom regionene i Arbeidstilsynet er dårlig, og ansatte melder om dårlig samarbeid.

Derimot er det grunn til å være noe bekymret når Finboe Svendsen sier seg helt uenig i kritikken som reises fra arbeidsgiverorganisasjonene. I rapporten kommer det frem at arbeidstakerne mener Arbeidstilsynet gjør en god jobb. På arbeidsgiversiden er oppfatningen langt mer kritisk. Bedrifter og virksomheter er gjenstand for kritisk gjennomgang i Arbeidstilsynets virksomhet. Slik sett er det derfor ikke rart at arbeidsgivere er kritiske den andre veien. På den annen side må tilsynet samarbeide godt med både arbeidstakere og arbeidsgivere hvis resultatet skal bli forbedringer i arbeidsmiljøet.

Arbeidstilsynet var ett av flere statlige tilsyn og direktorat som ble flyttet ut av hovedstaden. Evalueringen av Arbeidstilsynet har ikke til oppgave å vurdere om det var riktig å flytte virksomheten fra Oslo til Trondheim. Flyttingen og den samtidige omorganiseringen i 2006 er likevel et viktig premiss for evalueringen. I rapporten går det frem at kun ti medarbeidere ble med på flyttelasset, og at Arbeidstilsynet derfor i praksis måtte bygges opp fra bunnen.

Flere av de andre utflyttede statsvirksomhetene har opplevd store utfordringer. Arbeidstilsynet får kritikk på flere områder, men ikke på et eneste sted bunner kritikken i flyttingen. Det er en viktig erfaring for Arbeidstilsynet, men også når regjeringen forhåpentligvis skal vurdere å flytte enda flere statlige oppgaver.

Arbeidstilsynet har som oppgave å ha et kritisk blikk mot andre. Nå er det tilsynet som selv har søkelyset på seg.