Norske Skog sliter svært tungt. Hvis selskapet ikke blir enig med kreditorene om gjelden, kan den viktige treforedlingsbedriften i verste fall gå konkurs.

Norske Skogs virksomhet startet med papirfabrikken på Fiborgtangen i Skogn 49 år siden. Foto: Foto: LEIF ARNE HOLME, Adresseavisen

Tirsdag varslet Norske Skog at selskapet neste år ikke vil ha penger til å betjene lån. Derfor har selskapet invitert långivere til å ettergi gjeld og forlenge betalingsplaner. Et av byråene som vurderer kreditt, mener tilbudet fra Norske Skog er jevngodt med mislighold, og har derfor nedgradert det en gang så stolte industrikonsernet. Kreditt- og finansanalytikere ser ikke bort fra at kreditorene vil si ja, rett og slett fordi alternativet til frivillig gjeldssanering er enda verre.

Gjeldslettelse vil imidlertid ikke løse problemene for konsernet som har fabrikker i flere land. Norske Skog har gått med underskudd i flere år. Årsaken er lave priser og fallende etterspørsel etter Norske Skogs hovedprodukt, avispapir. Norske Skog har fått markedet imot seg, men har selv et hovedansvar for at det går dårlig. Gjelden som selskapet nå sliter med, 8,4 milliarder kroner, skyldes i all hovedsak de omfattende og lånefinansierte oppkjøpene selskapet sto bak over det meste av verden på 1990-tallet.

Selskapets andre hovedproblem har vært at det for lenge valgte å ikke omstille til annen type produksjon. Norske Skog har valgt å holde fast ved papirstrategien, mens andre treforedlingsbedrifter har fått betalt for at de utnytter tømmerstokken på andre måter. Borregaard i Sarpsborg, som har satset tungt på andre sider av tømmer som råstoff, er nå verdt elleve ganger så mye som sin tidligere storebror Norske Skog.

Norske Skog gjør det både bra og dårlig på grunn av kronekursen. Den lave kronekursen fører på den ene side til de akutte gjeldsproblemene, fordi selskapets lån er i dollar og euro. På den andre siden bidrar billige norske kroner til at selskapet får mer betalt for den norske delen av produksjonen, den som skjer ved fabrikkene i Skogn og Halden. Produksjonen går derfor bra akkurat nå, selv om det ikke endrer de underliggende problemene med lave papirpriser og fallende etterspørsel.

Fabrikkene er mye viktigere enn det som reflekteres i konsernets beskjedne børsverdi på kun 415 millioner kroner. Norske Skogs virksomhet handler om mye mer enn arbeidsplasser og lokal aktivitet knyttet til Skogn og Halden. Papirfabrikken i Skogn var i 1966 starten på Norske Skog. Den ble startet av skogeiere som trengte avsetning for tømmer.

Fortsatt er Norske Skog viktig for norsk tømmer.