Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har stukket hånden inn i et vepsebol.

Brit Skjelbred er konstituert fylkesmann i Sør-Trøndelag. Foto: Morten Antonsen

De to fylkestoppene i Nord- og Sør-Trøndelag foreslår å slå sammen fylkeskommunene. Det vekker lite engasjement og få følelser i sørfylket, fordi en sammenslåing betraktes som selvsagt, naturlig og at tiden for en fylkesoverskridende fusjon er overmoden. I nordfylket blir det derimot engasjement av slikt. Nå har skeptikere og motstandere i nord fått hjelp av konstituert fylkesmann Brit Skjelbred i Sør-Trøndelag. I et intervju i Trønder-Avisa forsikrer Skjelbred at hun ikke vil kuppe diskusjonen om fylkessammenslåing. Det er likevel det hun gjør.

I et brev til kommunalministeren anbefaler Skjelbred at et sammenslått fylkesmannsembete skal ha hovedsete i Trondheim. Skjelbred presiserer overfor Trønder-Avisa at hun foreslår at det skal være funksjoner og arbeidsplasser både i Trondheim og Steinkjer. Dette gir likevel argumenter til Senterpartiet i Nord-Trøndelag. Partiet står i spissen for skepsis og motstand mot fylkessammenslåing, frykter at makt forskyves og at arbeidsplasser flyttes sørover.

Det er staten som avgjør hvordan statens virksomhet skal organisere sin egen virksomhet. Spørsmålet om statlig tilstedeværelse og statlige arbeidsplasser er imidlertid så følsomt og viktig at det også er trukket inn i sammenslåing av fylkeskommunal virksomhet. I forslaget fra Tore O. Sandvik i sørfylket og Anne-Marit Mevassvik i nordfylket heter det at fylkestingene skal arbeide for at det statlige fylkesmannsembetet i en sammenslått region skal ha hovedsete i Steinkjer.

Brevet til kommunalministeren er ikke bare kjepper i hjulene for en delikat prosess. Budskapet om at fylkesmannen må ha sete i Trondheim er også sørgelig gjenkjennelige argumenter for at ting skal være slik det er. Da Bondevik II-regjeringen ville flytte statlig virksomhet ut av Oslo, mobiliserte det noen gode og veldig mange dårlige motargumenter. De dårlige handler på ulike områder om at oppgaver løses best der det er andre statsetater og der det bor flest mennesker. Makt må være der annen makt er. Med en slik argumentasjon må all statlig aktivitet forbli i Oslo.

Skjelbred har likevel adoptert argumentasjonen. Vi håper kommunalminister Jan Tore Sanner (H) ser bort fra innspillet fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, både av hensyn til prosessen for å slå sammen Trøndelag, men først og fremst fordi det er verdt å tro på desentralisering av statlige funksjoner.