Riksrevisjonens kontroll med statlige selskaper pirker borti feil og mangler ved alt fra NSB, sykehusene og til norske kulturinstitusjoner. Det viser seg blant annet at sykehusene behandler langt færre pasienter på dagtid enn kapasiteten tilsier. Det er både dårlig pasientbehandling og dårlig bruk av offentlige penger, og er en uønsket effekt av at finansieringen av sykehusene ble endret i 2010. Også Trøndelag Teater fikk en skrape for at de ikke utnytter ressursene sine godt nok.

Den virkelig store bomben Riksrevisjonen avdekket, er skjulte pensjonsutgifter på over 100 milliarder kroner i statlige selskap. Det gjelder bare de selskapene som nå er blitt gransket. Forskjeller mellom reelle pensjonsforpliktelser og det som er blitt bokført, er uakseptabelt stor. Blant de verste er NRK, men målt i kroner står det verre til i helseforetakene.

Det selskapene har praktisert er ikke ulovlig, men det er definitivt uheldig. Forskjellene har stor betydning for presentasjonen av selskapenes økonomiske stilling. De reelle pensjonsforpliktelsene og pensjonskostnadene har stor innvirkning på kapitalstruktur og resultat i mange selskaper. Kanskje særlig alvorlig er det at eierdepartementene ikke har god nok informasjon om hvordan pensjonen påvirker selskapenes økonomi. Mangel på åpenhet gjør det også vanskeligere for departementene å følge opp driften.

Det er svært positivt at Riksrevisjonen er blitt mer aktivistisk og avdekker mer enn før. På den måten kommer også flere svakheter på bordet. Særlig mangelen på åpenhet og ærlighet, provoserer riksrevisor Per-Kristian Foss. – Det alvorligste funnet i rapporten er at staten ikke er åpen og ærlig, uttaler Foss. Det er en stor tendens til at viktig informasjon gjemmes bak «liten skrift».

Offentligheten er helt avhengig av tilgang på objektiv informasjon. Gjentatte ganger er den legitime adgangen til offentlig informasjon blitt holdt tilbake eller stoppet i møte med offentlige foretak. Riksrevisoren treffer derfor blink når han nå etterlyser større åpenhet og mer ærlighet. Offentlig sektor har en vanskelig selskapsstruktur. Forholdet mellom politikk og faglig ballast er skjørt, og trenger fortsatt tid for å gå seg til i møte med den kommersielle virkelighet.

Stortingets kontrollorgan, Riksrevisjonen, har våknet til liv igjen - og bra er det. For noen må passe på bruken av de store pengene.