Regjeringens forslag til sykehusplan er ingen dødsliste over sykehus som skal legges ned, slik mange hadde ventet. Planen angir hva som må til for å sikre alle et godt behandlingstilbud i alle deler av landet.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) la fredag frem det lenge ventede forslaget til nasjonal helse- og sykehusplan. Planen tar utgangspunkt i de store befolkningsendringene vi allerede er inne i. Det norske samfunnet er preget av en sterk urbanisering blant yngre mennesker. Grovt sett blir de eldre værende igjen i distriktene. Dette er en stor utfordring i et land der det er et mål at pasienter skal ha et like godt helsetilbud uansett hvor de bor.

Norsk helsevesen kommer også til å stå overfor store bemanningsproblemer hvis sykehusene skal utvikle seg som til nå. Da vil de trenge 40.000 nye ansatte i 2040. Dette er verken personellmessig eller samfunnsøkonomisk mulig. En endring av sykehusstrukturen tvinger seg frem. Vi er glad for at regjeringen ønsker at vi fortsatt skal ha et desentralisert, differensiert sykehustilbud i dette landet.

Sykehusene må ikke konkurrere om de samme funksjonene. Høie sier at de må bli bedre til å samarbeide og dele funksjoner mellom seg. Regjeringen mener at et stort akuttsykehus med både indremedisinsk og kirurgisk akuttilbud må ha en befolkning på 60-80.000 pasienter i sitt opptaksområde. Men det må også tas andre hensyn. Ikke minst må geografiske forhold og avstanden til nærmeste alternative tilbud spille inn.

For Midt-Norge betyr dette at sykehuset i Levanger vil fortsette som stort akuttsykehus. Sykehuset i Namsos har bare 40.000 mennesker i sitt område, men på grunn av avstandene i Namdal vil også dette sykehuset få beholde sin status som i dag. Sykehuset i Orkdal er sterkt integrert i St. Olavs Hospital, og her foregår det en lokal prosess for å bestemme hvilke funksjoner sykehuset skal ha. Flere mindre sykehus vil miste sine akuttfunksjoner.

Regjeringen overlater til lokale helsemyndigheter å bestemme hvilke funksjoner de ulike sykehusene skal ha. Det kan det bli mye lokalt bråk av. Planen skal behandles av Stortinget til våren, og det vil bli politisk strid om den. Norge kan ikke holde seg med akuttsykehus i alle byer. Det er viktig at Stortinget klarer å enes om rammene for fremtidens sykehusstruktur.

Regjeringen har lagt et godt grunnlag med sin sykehusplan.