Det har gått jevnt nedover for Rock City, Norsk ressurssenter for pop og rock i Namsos. Forrige uke nådde prosjektet sitt absolutte bunnivå. Etter at regjeringen kuttet hele støtten til Rock City, valgte også fylkeskommunen å stanse tilskuddet. Den nyvalgte ordføreren i Namsos, Arnhild Holstad (Ap), tar nedleggelsen med fatning. Når driftsgrunnlaget faller bort, må driften av Rock City Namsos opphøre, konkluderer hun i Namdalsavisa.

Namsos kommune har all grunn til å føle at de sitter igjen med svarteper: Et prestisjeprosjekt som grunnstøtte, et svekket omdømme og et dyrt lokale som de ikke helt vet hvordan de skal bruke. Kommunen velger heldigvis å gjøre det beste ut av situasjonen. De ønsker å få brukt mest mulig av lokalene og videreføre opplevelsessenteret for trønderrock. De ser også på om noen av prosjektene kan leve videre. Dette er en konstruktiv tilnærming fra kommunens side.

Mye er sagt om hvem som har ansvaret for at Rock City kollapset. Mange kan anklages for ikke å ha gjort en god nok jobb, men det viktigste nå er hva vi kan lære. I etterpåklokskapens lys fremstår det underlig å etablere et helt nytt kompetansesenter for pop og rock i Namsos. Likevel var det ingen i Midt-Norge som stilte særlig mange kritiske spørsmål underveis.

Rock City ble omfavnet med stor lokal patriotisme fra politikere, kultur- og næringsliv og andre involverte. Mediene i Trøndelag utfordret heller ikke Rock City i særlig glad. Mange deltok som heiagjeng til et prosjekt som rørte ved vår regionale stolthet, trønderrocken. De eneste som var høylytt kritisk, var musikkbransjen selv. Det ble i stor grad avskrevet som osloarroganse. Bedre ble heller ikke situasjonen av at Rock City ble ansett som et rødgrønt prestisjeprosjekt. Det gjør prosjektet mindre slitesterkt i møte med skiftende politiske regimer.

Det er svært positivt at det kommer lokale forslag og initiativ. Ikke sjelden handler det om å etablere nye bygg eller ulike senter basert på stor lokal entusiasme. Da er det viktig å kvalitetssikre prosjektet før spaden stikkes i jorda. Sannsynligheten er stor for at hele Rock City-prosjektet ville tjent på at flere stilte ubehagelige spørsmål underveis. Kanskje ville man konkludert tidligere med at prosjektet ikke hadde livets rett. Lærdommen for ettertiden bør være å ikke la kritisk sans drukne i patriotisme og gode ønsker.