En mannlig leder i Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT) er anmeldt til politiet for beføling av to underordnede kvinner. Hendelsen forteller dessverre at kvinner fortsatt er utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet på jobben.

Det var på en faglig tur til utlandet i mars det skjedde: To kvinner skal ved to forskjellige anledninger ha blitt befølt av en mannlig overordnet. Kvinnene fortalte om episodene for kolleger like etterpå, og lederen skal dagen etter ha bedt om unnskyldning. Først åtte måneder etter hendelsene ble lederen fjernet fra sin stilling, degradert og omplassert. Denne uken ble så saken anmeldt til politiet.

Selve håndteringen av saken kan kritiseres. Det er uheldig, men ikke utypisk, at det tar lang tid før det blir varslet om slike saker. Etter arbeidsmiljølovens bestemmelser skulle kvinnene ha gått til sin overordnede med problemet, men når den overordnede er selve problemet, blir det svært vanskelig. I dette tilfellet var det kolleger som tok saken videre og sørget for at den ble anmeldt.

Både arbeidsmiljøloven og likestillingsloven kan være brutt i den konkrete saken. Arbeidsmiljøloven forbyr trakassering eller annen utilbørlig oppførsel på jobben. Arbeidsgiver er pålagt å ta trakassering seriøst. Trakassering og diskriminering på grunn av kjønn er ifølge likestillingsloven straffbart. Lovene er klart normgivende, og det faktum at det er blitt større åpenhet om trakassering og retten til å varsle, bør bidra til å redusere fenomenet. Det skal ikke være belastende for arbeidstaker å varsle om trakassering.

Men flere episoder viser at problemet eksisterer, ikke minst i mannsdominerte miljøer. I en fersk undersøkelse oppga åtte prosent av yrkesaktive kvinner at de har vært utsatt for seksuell trakassering i arbeidslivet. Problemet finnes også i andre miljøer, helt ned i skolen. I en undersøkelse blant videregående elever i Sør-Trøndelag fra 2014 oppga 16 prosent av jentene oppga at de hadde opplevd seksuell tvang, inkludert beføling.

I organsiasjoner med stor mannsdominans er seksuell trakassering av kvinner stadig et problem. Både i forsvaret og politiet har det vært slike episoder. Uansett hva som er bakgrunnen for trakasseringen, vitner det om en dårlig arbeidskultur. Det er et lederansvar å sørge for at trakassering på jobben ikke forekommer.