Arbeiderpartiet og Høyre vil utsette debatten om vern av dyrket mark i Trondheim. Det er vanskelig å forstå argumentene de to partiene bruker.

Bygningsrådet skal i dag behandle rådmannens forslag til kommuneplanmelding for den såkalte grønne streken. Det er der hvor vernet av dyrket mark mot byutvidelse skal gå. Den grønne streken skal bety det samme for landbruksområder som den røde streken betyr for vernet om markaområdene.

-Planen er for detaljert, for bindende og for omfattende, mener Høyres gruppeleder, kommunalråd Yngve Brox. Han sier til Adresseavisen at det er for lite grønn strek og for mange grønne flekker. På dette grunnlaget har de to største partiene gått sammen for å utsette behandlingen av saken, uten at Ap har med seg sine alliansepartnere.

Argumentene mot planutkastet er pussige. Det ligger i den politiske bestillingen at man ønsker en grønn strek som skal være like bindende som den røde streken. Hvis planen ikke skulle være bindende, hva er da poenget med en slik plan? Planen er grundig og så omfattende som den må være for et areal som består av til sammen ni små og store landbruksområder. Flere av de mindre «flekkene» Brox snakker om, ligger i boligområder og mellom store veianlegg. De er likevel store nok til å romme mye verdifull dyrket jord.

For et knapt år siden gikk trondheimspolitikerne med på et vedtak om en arealplan for hele Trondheimsregionen. Her forplikter kommunene i regionen seg til å verne om den dyrkede marka som ennå er tilgjengelig. Trondheim har vært en versting til å omregulere dyrket jord til andre formål, og kommunens landbruksareal er blitt redusert de siste ti årene. Nå kan politikerne vise at de tar vedtatte planer alvorlig. Det er på tide å diskutere om grensen for bruk av matjord til andre formål er nådd.

Rådmannen har gått gjennom byens behov for nye arealer til bolig og næring. I planutkastet legges det frem overbevisende argumentasjon for at Trondheim har svært mye å gå på når det gjelder utbygging innenfor regulerte områder. Sammenlignet med andre store byer i Norden er Trondheim lite tettbebygd. Arkitekt Ole Wiig har vist at det er mulig å bygge boliger for inntil 50.000 mennesker innenfor dagens grenser. Mye av dette arealet kan også reguleres til næringsformål. Byen kan vokse mye uten at man trenger å ta av dyrket mark.

Trondheim trenger en grønn strek nå