St. Olavs Hospital og Universitetssykehuset for Nord-Norge har startet et lovende arbeid for å redusere bruken av antibiotika.

Når sykehusoverleger sendes ut til fastleger, viser det for det første at det å snakke med hverandre aldri går av moten. For det andre viser det igjen at det enkle ofte er det beste. Det de to sykehusene gjør i denne saken er ikke basert på avansert forskning og kompliserte analyser. De har funnet ut at ved å snakke med fastleger, blir primærlegene flinkere til å foreskrive riktig behandling av infeksjoner. Noen ganger er tid den beste behandling. Antibiotika er ikke alltid riktig medisin.

Det pågår et kappløp mellom medisin og bakterier. Stadig oftere vinner bakteriene. Multiresistente bakterier er i ferd med å bli et svært alvorlig helseproblem. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) ble det i 2013 på verdensbasis registrert 480 000 nye tilfeller der mennesker var smittet av multiresistente tuberkulosebakterier.

Helseminister Bent Høie (H) har nylig satt som mål å redusere bruken av antibiotika med 30 prosent frem til 2030. Det er svært prisverdig når de to sykehusene tar på seg oppgaven med å få ned bruken av medisiner som dreper sykdomsfremkallende bakterier. 90 prosent av antibiotikaen i Norge brukes utenfor sykehusene. Fastlegene sitter derfor med nøkkelen.

Overlege Roar Dyrkorn ved St. Olavs Hospital sa i Adresseavisen i går at prosjektet kan bli landsdekkende hvis bruken av antibiotika går ned i kommunene de har besøkt. Helseministeren og de andre store sykehusene bør følge resultatene med interesse. Hvis det viser seg at de oppsøkende besøkene virker, er dette et enkelt og billig tiltak i folkehelsens tjeneste.

Hver enkelt av oss har også en viktig rolle i arbeidet med å få ned bruken av antibiotika. I tillegg til legenes kunnskap, er det pasientenes utålmodighet og forventninger som driver medisinbruken. 60 prosent av den antibiotikaen som kommer fra fastleger er mot luftveisinfeksjoner. De fleste slike infeksjoner skyldes virus, og antibiotika virker ikke mot virus. For normalt friske mennesker er det dessuten helt ordinært og ikke farlig å få luftveisinfeksjoner, særlig nå om vinteren.

Det er ingen tvil om at det er ubehagelig å ha rennende nese, hoste, sår hals og å være slapp i fisken. I tillegg kan det ta tid å bli frisk. Men det er heller ikke verre enn det.