Det norske skylder på oljeprisen, men selskapets kjøp av et oljeselskap i Stavanger fremstår som en like viktig årsak til at virksomhet knyttet til Ivar Aasen-feltet kan bli flyttet fra Trondheim.

Kamp om lokalisering: I fjor sommer ble stålunderstellet til Ivar Aasen-plattformen satt på plass på feltet i Nordsjøen. Senere i år blir plattformdekket montert. Produksjonen skal etter planen starte i fjerde kvartal. Foto: Det norske, Adresseavisen

Det hersker forvirring om det er slik at Det norske planlegger å flytte hele eller deler av driftsorganisasjonen for Ivar Aasen-feltet i Nordsjøen fra Trondheim til Stavanger. I Dagens Næringsliv tirsdag gikk det frem at selskapet, i strid med Stortingets vedtak, vil flytte hele driftsorganisasjonen. I Adresseavisen og Dagens Næringsliv onsdag kunne det se ut som at oljeselskapet bare vil flytte deler av den planlaget virksomheten fra Det norskes hovedkontor på Torvet i Trondheim.

I mai 2013 fulgte Stortinget Det norskes egen innstilling om at driftsorganisasjonen for Ivar Aasen skal ligge i Trondheim. Ivar Aasen er et oljefelt i Nordsjøen og Det norske er operatør for feltet. Produksjonen skal starte i fjerde kvartal i år. Ivar Aasen blir det første oljefeltet med driftsorganisasjon i Trondheim. Driften av Ivar Aasen-feltet blir derfor en naturlig videreføring av at Det norske ble etablert i Trondheim for 15 år siden.

Nå har selskapet, der Kjell Inge Røkke via Aker eier nesten halvparten, skapt usikkerhet om hva som skal være Trondheims rolle. Selskapene som deltar i oljeutvinning har godtatt at de ikke kan få opptre som de vil. Staten bestemmer en rekke sider av virksomheten, inkludert hvor den skal finne sted. I konsesjonen for Ivar Aasen har Stortinget slått fast at driftsorganisasjonen skal være i Trondheim. Dette er et vilkår som selskapet ikke uten videre kan endre.

Det norske viser til det kraftige fallet i oljepris som årsak til en mulig flytting til Stavanger. Det norske skal slite for å tjene penger på Ivar Aasen, så lav som oljeprisen er nå. Det frikobler likevel ikke selskapet fra konsesjonskravet. Det er heller ikke slik at oljeprisen er eneste årsak til de urovekkende signalene fra Det norske. I juni 2014, det vil si et år etter Stortingets vedtak om Ivar Aasen, kjøpte Det norske oljeselskap Martahon Oil Norge AS. Dette selskapet hadde hele sin virksomhet i Stavanger, og det er denne organisasjonen som eventuelt skal overta oppgaver fra Trondheim. Det er altså to årsaker til den planlagte flyttingen av driftsansvaret for Ivar Aasen, og den ene av dem har Det norske full kontroll over selv.

Ordfører Rita Ottervik (Ap) har kalt Det norskes sjef Karl Johnny Hersvik inn på teppet. Han bør klargjøre hva som er fakta rundt flytteplaner, og han bør slå fast at driftsorganisasjonen ikke skal røres.