Torsdag denne uken går britene til valglokalet for å avgjøre om Storbritannia skal forlate EU eller ikke. Det blir et skjebnesvangert valg, både for britene og det europeiske samarbeidet. De siste meningsmålingene viser også at det blir en valgthriller av de sjeldne.

Ifølge Financial Times' samleoversikt har «leave»-siden i skrivende stund 44 prosent oppslutning. Det samme har «remain»-siden, altså EU-tilhengerne. Følelsen av at «alt kan skje» har også begynt å prege britiske medier. Den konservative avismogulen Rupert Murdoch spiller for eksempel på to hester: The Sun anbefaler leserne å frigjøre seg fra Europa, mens The Times forfekter motsatt standpunkt.

Dette er imidlertid bare ett symptom på at mye står på spill. Og midt i en opprivende valgkamp, som av flere er blitt omtalt som hatefull, er britene blitt rystet av en tragedie.

Den EU-vennlige Labour-politikeren Jo Cox (41) ble nemlig skutt og knivstukket på åpen gate i Birstall ved Leeds torsdag i forrige uke. Hun døde. Morderen skal ha ropt «Britain first», som er navnet på et nasjonalistisk, EU-fiendtlig parti, før han gikk til angrep. Drapet blir omtalt som et politisk attentat.

Bare få timer før hendelsen hadde en annen markant EU-motstander, UKIP-leder Nigel Farage, avduket sin siste valgkampplakat i London. Det var et bilde av en lang rekke flyktninger på grensen mellom Kroatia og Slovenia under tittelen «Bristepunktet», etterfulgt av «EU har sviktet oss alle».

I forrige uke hadde EU-motstanderne gått oppover på målingene, men dette virker nå å ha jevnet seg ut. UKIP-plakaten ble møtt med kraftig fordømmelse av politikere fra ulikt ståsted. Enkelte sammenlignet den med nazipropaganda. Slike reaksjoner kan selvfølgelig stamme fra at Jo Cox ble drept av en mulig høyreekstrem nasjonalist eller nynazist.

Det hele sier mye om den harde tonen i Storbritannias EU-debatt, bare dager før valget. Øyriket har vært EU-medlem siden 1973, men står utenfor euro- og Schengen-samarbeidet. «Den norske modellen», med en løs, men dyr tilknytning til EU gjennom EØS, er blitt brukt som argument av både tilhengere og motstandere.

Statsminister Erna Solberg (H) har advart britene mot å følge Norges eksempel. Vi står utenfor, men er helt avhengig av EU. Slik er vi også avhengig av et EU som fungerer. Brexit kan skape en dominoeffekt av utmeldelser. Det vil berøre Norge og endre Europa. Vi håper britene velger å bli.