Onsdag var siste møtedag på Stortinget i denne sesjonen. Representantene reiser hjem til en lang sommerferie og valgkamp til høsten.

Neste gang Stortinget samles i oktober har vi valgt nye representanter. Nå gir fire trøndere seg som har gjort en viktig innsats i politikken.

SVs Snorre Valen er en av de mange som nå trer ut av Stortinget etter åtte år på sør-trøndelagsbenken. Det samme gjelder Aps Karianne Tung, Frps Per Sandberg og Høyres Frank Jenssen fra samme fylke.

Vil du ha ukas meninger gratis i innboksen? Meld deg på vårt nyhetbrev via denne lenken

Valen kom inn i rikspolitikken som et friskt pust ved valget i 2009. Rockeren og opprøreren fikk fort på seg dressen og fant seg raskt til rette i rollen som rikspolitiker. Med en ungdommelig stil, litt rufsete hårsveis og direkte språk ble han kjapt en politiker som ble lagt merke til i et miljø der det ikke akkurat flommer over av personligheter og utradisjonelle heltidspolitikere.

Fiskeriminister Per Sandberg skal heller ikke velges til Stortinget kommende høst. Hans rolle i norsk politikk er lang og mangfoldig. Om Sandberg fortsetter i en ny regjering etter valget, er uklart. Sandberg er omstridt og tar mye plass, både som Frps nestleder og i regjeringen. Få har hatt samme evne til å skape debatt som «Pesa». Uansett om hans politiske liv fortsetter etter valget, så har han satt varige spor etter seg i norsk politikk.

Karianne Tung flytter hjem for å lede Sør-Trøndelag Ap og et liv nærmere familien. Det er et valg det står respekt av. Tung tar på seg store oppgaver i et samlet Trøndelag og vil bli en politiker som vi vil se mer til. Også Høyres Frank Jenssen skal over til nye oppgaver og blir Fylkesmann i et samlet Trøndelag. Både Stortinget og Høyre vil savne hans politiske teft og innsikt.

Selv om Sør-Trøndelag nå mister dyktige politikere, er det bra med fornyelse. Det finnes nok av dem som blir politikere til evig tid når de først har fått seg en plass på Stortinget. Disse fire har alle på sitt vis preget politikken de siste årene. Flere av dem kommer tilbake til nye oppgaver i Trøndelag og kan tilføre kompetanse og kraft i sine nye roller. Når livet på Løvebakken er over, finnes det andre meningsfulle oppgaver å ta fatt på.