Store mengder amerikansk militært utstyr plasseres i disse dager i flere lagre i Trøndelag. Det er uproblematisk.

Foto: FRANK CADAMARTERI

Det som nå foregår, er en oppgradering og fornyelse av utstyret som har vært lagret i Trøndelag i tråd med inngåtte avtaler mellom USA og Norge.

Den første avtalen om forhåndslagring ble inngått i 1981, og det var den gangen sterk strid om innholdet. Avtalen ble inngått under den kalde krigen, og var en garanti for militær hjelp fra vår viktigste allierte i tilfelle et angrep fra øst. Norges utsatte posisjon på Natos nordflanke, og med grenser mot Sovjetunionen, var bakgrunnen for at det politiske flertallet ønsket å inngå avtalen. Vi var, og er fortsatt, avhengig av hjelp fra USA og Nato hvis vi skulle bli utsatt for et militært angrep.

De første sendingene av militærmateriell ble møtt med demonstrasjoner da de ble losset i land i Trøndelag. Forhåndslagrene befinner seg i Namdalseid, Verdal, Stjørdal, Bjugn og Ørland. Det opprinnelige programmet skulle understøtte 13000 soldater fra det amerikanske marinekorpset for operasjoner i inntil 30 dager. Lagrene var først tenkt lokalisert til Nord-Norge, men for ikke å provosere Sovjetunionen, ble de lagt midt i landet, i Trøndelag. Det er slått uttrykkelig fast i avtalen at det ikke skal stasjoneres atomvåpen på norsk jord.

Når utstyret nå oppgraderes og fornyes, er det ingen som demonstrerer mot forhåndslagringen. Den er blitt helt ukontroversiell. Da avtalen ble fornyet i 2005, var det et enstemmig Storting som godkjente den, inkludert det gamle anti Nato-partiet SV. I dag ser ingen ledende norske politikere noen grunn til å ta en ny debatt om de amerikanske militærlagrene. De har fått mer karakter av å være et fremskutt lager for USA. Utstyr fra lagrene i Trøndelag har vært brukt både på Balkan, i Irak og Afghanistan.

Den kalde krigen er forlengst over, men truslene har fått nye former og ansikter. I dag er det faren for terroraksjoner, dataangrep, klimakriser og en ny nedkjøling av forholdet mellom Russland og den vestlige verden i forbindelse med konflikten i Ukraina som utgjør det aktuelle trusselbildet.

De amerikanske militærlagrene er en garanti for at vi fortsatt vil få hjelp fra våre allierte i en krisesituasjon.