Det bestialske drapet på journalisten James Foley må ikke skremme mediene fra å dekke det som skjer i konfliktområder.

Den amerikanske frilansjournalisten arbeidet for nettavisen GlobalPost da han i 2012 ble bortført i Syria. Tirsdag kveld la ekstremistorganisasjonen IS (den islamske stat, tidligere ISIL) ut en video som skal vise halshuggingen av Foley. Mye tyder på at den maskerte personen som stod bak ugjerningen, er en mann med britisk bakgrunn.

Drapet er et åpenbart brudd på menneskerettighetene og på de regler om beskyttelse av journalister som ifølge internasjonale konvensjoner gjelder for konfliktområder. Men det som nå foregår i Syria og Irak, ligger langt bortenfor konvensjonell krigføring.

Drapet på den amerikanske journalisten er del av en dyster utvikling. I løpet av første halvår i år er 61 journalister, fotografer og medhjelpere drept mens de var ute på jobb, ifølge International News Safety Institute. Det har vært en alvorlig økning i drapstallene fra i fjor, da 40 journalister mistet livet i tjeneste første halvår. På verdensbasis er over 1300 journalister drept på jobb de siste ti årene.

Lederen for Norsk Journalistlag, Thomas Spence, oppfordrer norske journalister til å holde seg borte fra Syria og Irak. Redaktører i NRK og de største norske mediehusene sier imidlertid til Aftenposten at det ikke er aktuelt å stanse dekningen fra disse eller andre konfliktområder, men man sender ikke journalister inn i IS-kontrollerte områder. For mediene er det en vanskelig balansegang mellom hensynet til journalisters sikkerhet og vårt oppdrag som er å rapportere om krig og konflikt.

NRK har fortsatt en medarbeider i Irak, andre medier har hatt journalister inne både der og i Syria. NRK-reporteren gjør en viktig innsats ved å bringe øyenvitneskildringer om de grusomheter som blir begått av IS, spesielt mot sivile, kvinner og barn. Ofte ser vi at det er frilansere og lokale journalister som tar den største risikoen, mens de internasjonale mediehusene holder sine egne ansatte hjemme i sikkerhet. Det er en uheldig utvikling.

Vi svikter vår oppgave om vi slutter å rapportere fra konfliktområder.