Uten vilje til å finne en løsning i lærerstreiken ligger det an til en langvarig og skadelig konflikt i skolen.

Det var knyttet håp til søndagens møte mellom KS og lærerorganisasjonene, men allerede etter en halvtime var møtet over uten at partene kom til noen enighet. Lærerne sa nei til alle forslag fra KS. I går ble det varslet nye opptrappinger i streiken, som nå omfatter 7800 lærere. 100000 elever i 200 skoler er rammet.

Utgangspunktet for konfliken var om lærerne skal ha bundet arbeidstid i 7,5 timer om dagen. KS er nå villig til å droppe dette kravet og beholde dagens arbeidstidsordning, mot at lærerne går med på fire planleggingsdager i året. Også dette sier forhandlerne fra lærersiden nei til.

Lærerne understreker stadig at de ikke har tillit til KS som arbeidsgiverorganisasjon, og at dette har utviklet seg over tid. De mener KS' krav om mer tilstedeværelse på skolen er et uttrykk for mistillit til lærerne. I krigen om den riktige virkelighetsbeskrivelsen som følger enhver konflikt, har lærerne langt på vei vunnet overfor et KS som har vært overraskende svak til å begrunne sine synspunkter i offentligheten. Sterke grunner taler for at lærerne skal være bundet til å være noe mer på skolen enn de nå er.

Dette handler om tid til mer samarbeid mellom lærere, det er et behov en rekke rektorer har gitt uttrykk for. Vi er blant dem som tror at økt samarbeid mellom tilstedeværende lærere kan øke kvaliteten i skolen, noe som er i alles interesse. Det er vanskelig å se dette ønsket som et uttrykk for mistillit til en viktig yrkesgruppe som nyter stor respekt og støtte i folket. Når KS nå har redusert sitt krav til fire planleggingsdager i året, burde det være spiselig for lærerne.

I lørdagens utgave av Adresseavisen foreslo fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) at staten bør overta arbeidsgiveransvaret for lærerne. Det er et merkelig forslag fra en person som selv er arbeidsgiver til lærere i den videregående skolen. Ansvaret for lærerne bør fortsatt ligge der de arbeider - i kommuner og fylkeskommuner. Det ville være et stort tilbakeskritt om lærerne skulle fjernstyres fra staten.

Det er så langt ikke aktuelt med tvungen lønnsnemnd i konflikten. Partene står ikke så langt fra hverandre som de gir inntrykk av. KS har strukket seg langt. Nå bør lærerne legge prestisjen til side og bidra til å finne en løsning.