Et klart flertall av de skotske velgerne sa nei til løsrivelse. Storbritannia vil likevel ikke bli som før.

Det er ikke lenge siden Norge fikk sin uavhengighet. Derfor er det lett å forstå mange skotters trang til å bli en selvstendig nasjon. Nå blir det ikke slik, fordi et klart flertall, over 55 prosent, mener det teller mer å fortsatt være del av Storbritannia. At det ble et klart resultat er bra for skottene, for Storbritannia og for resten av Europa. Et knapt flertall den ene eller andre veien kunne ha skapt tvil om legitimiteten ved avstemningsresultatet.

Katalanere og baskere som ønsker større frihet fra den spanske regjeringen i Madrid, vil nok ikke gi opp kampen, selv om de ikke har fått noen drahjelp fra den skotske folkeavstemningen. Et selvstendig Skottland ville ha brakt spenning inn i de vesteuropeiske forholdene i EU og Nato. Derfor er det ikke bare i London mange nå puster lettet ut. Også i Madrid, Roma og andre europeiske hovedsteder er det statsledere som nå kan bekymre seg litt mindre for selvstendighetstrang.

I Storbritannia blir det likevel ikke «business as usual». Statsminister David Cameron slapp med skrekken, men har lovet større selvstendighet til Skottland, Wales og Nord-Irland. Da avstemningsresultatet var klart i går tidlig, inviterte han den skotske førsteministeren, og lederen for selvstendighets-kampanjen, Alex Salmond, til samtaler om omfanget av selvstyret.

Selvstendighetstrangen gjør at det paradoksalt nok også er en voksende engelsk selvbevissthet. England er den eneste av Storbritannias fire deler som ikke har sitt eget parlament. Cameron prøver derfor å få også engelskmennenes oppmerksomhet. Det er tross alt der det er flest velgere i det britiske riket.

I 2014, mange århundrer etter blodige oppgjør mellom krigerske skotter og skruppelløse engelske konger, er det lett å ta som en selvfølge at spørsmål om selvstendighet skal avgjøres på fredelig vis. Vi mener det fortsatt er grunn til å glede seg over at en så alvorlig og vidtrekkende sak kan avgjøres med ord og stemmesedler, og ikke med våpen og maktbruk.

At avgjørelsen ble tatt på fredelig vis, og med svært høy valgdeltagelse, er en seier for demokratiet.