HUNT er et eksempelt på at gode forskningsmiljøer kan vokse frem og blomstre også utenfor de store byene.

I disse dager markeres 30 års-jubileet for Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, for de fleste kjent som HUNT. Fra en sped start med to ansatte i Verdal, har miljøet ved HUNT forskningssenter i Levanger vokst seg stort og livskraftig. Det teller nå 30 stillinger.

HUNT er landets og en av verdens mest omfattende helseundersøkelser. I den første, som gikk fra 1984 til -86, deltok 88 prosent av alle nordtrøndere over 20 år som ble spurt om å delta. Det var en enestående høy oppslutning. Ved HUNT 2 og 3 gikk oppslutningen noe ned, men ligger fortsatt på et høyt nivå. Dette er avgjørende for kvaliteten i undersøkelsen.

Det unike med HUNT er ikke bare den store oppslutningen om prosjektene, der deltagelsen er frivillig. Det er også at undersøkelsene gir data fra et avgrenset geografisk område der befolkningen er svært stabil og representativ for resten av landet. Gjennom de tre undersøkelsene har 120000 ulike personer gitt sine biologiske prøver og besvart omfattende spørreskjema.

Resultatet er blitt en imponerende database som blir ivaretatt innenfor strenge etiske og juridiske rammer. Mens den første undersøkelsen fokuserte på hjerte- og lungelidelser, er perspektivet utvidet. Nå gir de innsamlede dataene grunnlag for å drive forskning om en rekke lidelser. Ikke minst står sammenhengen mellom helse, miljø, sosial klasse og livsstil sentralt i mye av den forskningen som er gjort både nasjonalt og internasjonalet på grunnlag av HUNT-materialet. Så langt er hele 124 doktograder blitt til takket være databasen.

HUNT er underlagt det medisinske fakultet ved NTNU, og er finansiert gjennom en økonomisk dugnad. Foruten fra NTNU selv, får HUNT bevilgninger blant annet fra stat, fylkeskommuner, Forskningsrådet, fra større aktører i det private næringsliv, og fra lag og foreninger. Nå arbeides det for å kunne sette i verk et HUNT 4-prosjekt. Det vil fortsatt være avhengig av befolkningens tillit til at deres sensitive helseopplysninger blir ivarettat på en forsvarlig måte og at svarene som kommer ut, bringer vår kunnskap om helse fremover.

Det har HUNT bidratt med i 30 år.