Regjeringens støttepartier, Venstre og KrF, vil drøfte innstramning av handlingsregelen under høstens budsjettforhandlinger. Det er på sin plass.

Det knytter seg særlig spenning til hvor mye oljepenger Fremskrittspartiets leder, finansminister Siv Jensen, legger opp til å bruke neste år, når hun om halvannen uke legger frem regjeringens første selvstendige statsbudsjett. Antydninger i sommer om at hun vil legge seg betydelig under den såkalte handlingsregelens bestemmelser om fire prosent av Oljefondets verdi, utløste tildels kraftige proteser i Frp.

Tidligere partileder Carl I. Hagen var blant dem som varslet oppvask dersom regjeringen ikke utnytter handlingsrommet som fireprosentbanen angir. På inneværende års budsjett bruker regjeringen 2,8 prosent, noe som prosentvis er det laveste uttaket av oljepenger noen gang. Men samtidig gir det rekordmye penger til økonomien fordi fondet er blitt så stort. Oljefondet er i dag på rundt 5500 milliarder kroner.

Ingen har kunnet forestille seg at oljefondet skulle vokse så kraftig og så raskt som det har gjort. Derfor tilsier både hensynet til kommende generasjoner og norsk økonomi en langt lavere bruk av oljepenger enn handlingsregelen angir. Både Venstre og Kristelig Folkeparti har varslet at de vil ha innstramning av handlingsregelen som tema i budsjettforhandlingene med regjeringen i Stortinget.

Det som antydes er at handlingsregelen bør angi tre prosent og ikke fire prosent av fondets verdi, noe som er også i tråd med fondets historiske avkastning. En rekke fremtredende økonomer har tatt til orde for det samme som sentrumspartiene nå vil drøfte. I sin førte årstale i 2012 forsøkte sentralbanksjef Øystein Olsen seg på et tilsvarende utspill, men ble kontant avvist i det politiske miljøet, blant annet av daværende statsminister Jens Stoltenberg.

I praksis har Olsen likevel fått rett. Politikerne har de siste årene vært nærmere tre prosent enn fire prosent i bruk av oljepenger. Det som kan tale imot å endre den nærmest magiske grensen, er at det er umulig å vite hvordan en slik endring vil bli tolket politisk over tid. Frykten er at hvis man først åpner for å endre handlingsregelen, er bruken av oljepenger i spill. Det kan bære galt av sted.