Riksadvokaten gir Midtre Namdal samkommune bot for å ha utvist grov uforstand i barnevernstjenesten. Det er en viktig avgjørelse.

I 2013 valgte fylkesmannen i Nord-Trøndelag å gå til det svært uvanlige skritt å politianmelde barnevernet i samkommunen for tjenesteforsømmelser. Etter et grundig tilsyn avdekket fylkesmannen at 147 barn i kommunene Fosnes, Namdalseid, Namsos og Overhalla ikke hadde fått den hjelpen de hadde krav på. Dette var brudd på barnevernsloven og skjedde i perioden 2009 til 2013.

Politiet tok i februar ut siktelse mot samkommunen for tjenesteforsømmelse og skjødesløs behandling overfor barna. Det skal ha vært første gang her i landet at en barnevernstjeneste blir siktet av politiet på et slikt grunnlag. Senere henla statsadvokaten i Trøndelag saken, til tross for at lovovertredelsen ble betegnet som grov. Begrunnelsen var at Midtre Namdal hadde gjort mye for å rydde opp i barneverntjenesten,

Men Statens helsetilsyn anket avgjørelsen til Riksadvokaten, som i går altså vedtok å ilegge Midtre Namdal samkommune en foretaksstraff på 75.000 kroner. Straffen er en symbolsk oppreisning for de barna som ble sviktet, og en advarsel til de ansvarlige om at barnevern aldri må nedprioriteres.

De fire kommunene er straffet for forsømmelser over et bredt spekter. Barneverntjenesten skal ha kjent til at barn levde med vold eller overgrep, uten at det ble grepet inn. Saker ble også henlagt uten at barnas situasjon ble undersøkt. Barnevernets oppgave er å sette hensynet til barna først, og ikke vegre seg for å gripe inn i situasjoner der det er mistanke om at barn lider.

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag fortjener ros for sitt engasjement i denne saken. Den viser at en ordning der flere kommuner går sammen om en viktige tjeneste som barnevern, i seg selv ikke er noen garanti for at tjenesten fungerer godt. Det sentrale er å ha gode fagfolk som setter hensynet til barna fremfor alt annet.

Selv om boten i seg selv ikke er stor, viser avgjørelsen at det er alvorlig å svikte barn.