Bryggene i Kjøpmannsgata kan bli utmerkede kommunale kontorer. Det kan samtidig bety bevaring av bryggene og en god løsning for Leüthenhaven.

Trondheims-identitet: Forslaget om kommunalt administrasjonsbygg i bryggene i Kjøpmannsgata er en god idé. Foto: OLE MARTIN WOLD

Om ikke lenge får politikerne i Trondheim seg forelagt et forslag om å bygge nytt administrasjonsbygg for kommunen på Leüthenhaven. Det er kanskje ikke en optimal løsning for Trondheim kommune å leie kontorer som i dag. På den annen side er det heller ikke påtrengende viktig med en rask avgjørelse om å skaffe nye kontorer for kommunens byråkrater. Det er derfor tid til å tenke nytt.

Leüthenhaven har i flere år vært vurdert som sted for et administrasjonsbygg, men uten at entusiasmen har vært påtagelig. Utsiktene til å måtte ut med halvannen milliard kroner, bør få flere enn Fremskrittspartiet til å være skeptisk og kritisk.

Noen ganger dukker det opp forslag og ideer som ligger så åpent i dagen at det er pussig at det ikke er blitt tenkt høyt om det tidligere. Et forslag fra Høyres Kjetil Utne er en slik tanke. I Byavisa tar han til orde for at kommunens administrasjon heller bør flytte inn i noen av bryggene i Kjøpmannsgata.

Ideen er så god at den i det minste bør vurderes, og ikke kontant avvises, slik ordfører Rita Ottervik (Ap) dessverre har gjort. Et grunnleggende spørsmål er selvsagt om noen av dagens eiere ønsker en slik utvikling. Det er vanskelig å se for seg lokaler som er mer sentrale og som er så knyttet til Trondheims identitet som bryggerekken i Kjøpmannsgata.

Forslaget er ekstra godt fordi det ikke bare handler om å løse et kommunalt plassproblem, men også fordi det kan bidra til å beskytte bryggene. Bruk er det beste vern, og kommunale kontorer kan være den langsiktighet bryggerekken trenger. Rehabilitering og ombygging er det mange av bryggene sårt trenger.

Den tredje delen i en slik tankerekke er å heller bygge boliger på Leüthenhaven. Det er derfor flere grunner til å vende tommelen ned for et kommunalt administrasjonsbygg og opp for bryggerekken.

Flere boliger og nye tanker om bruken av bryggene. Det er to viktige spor for Midtbyens fremtid.