Norge er helt avhengig av de mange arbeidsinnvandrerne. Det minste samfunnet kan gi tilbake er god språkopplæring.

På arbeidsplassen til Salmar på Frøya kunne det blitt snakket 25 ulike språk, men ledelsen har bestemt at norsk skal være språket på jobben. I tillegg sørger Salmar for at de ansatte lærer norsk i arbeidstiden. Det kan virke strengt, men på sikt er dette et klokt grep for å bedre arbeidsinnvandrernes mulighet til å klare seg i det norske samfunnet. Norsk er nøkkelen til å lykkes.

EU-borgere som kommer til Norge har ikke rett til noe språkopplæring i norsk. De må som hovedregel betale norskopplæring selv, noe som kan være kostbart. Ifølge arbeidslivsforskere er det spesielt to ting som går igjen i arbeidsinnvandrernes møte med det norske samfunn: Vanskelig byråkrati og språkbarrierer. For arbeidsinnvandrere med lite penger kan det være krevende å prioritere språkopplæring.

Det er liten tvil om at arbeidsinnvandring har vært svært lønnsomt for den norske stat. Salmar er en av mange bedrifter som er helt avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Lakseforedlingsbedriften sysselsetter 500 personer i en kommune med bare 4500 innbyggere. Salmar har skjønt at språkopplæringen ikke bare skjer på kurs. Minst like viktig er kommunikasjon og kontakt på jobben, fritidsaktiviteter og deltakelse i samfunnslivet. Det er positivt at Salmar tar dette ansvaret for sine ansatte, men det er et tankekors hvor vilkårlig norskopplæringen for arbeidsinnvandrere er.

Ifølge Fafo-rapporten «Innvandrerne som skulle klare seg selv» kan arbeidsinnvandrere som utnyttes som billig arbeidskraft og mangler språk, bli et stort problem for det norske velferdssystemet. Forskningen viser at flere av EU-innvandrerne, spesielt fra Øst-Europa, blir værende i Norge, betaler skatt og opparbeider seg velferdsrettigheter på lik linje med andre nordmenn. Over årene frykter forskerne at denne gruppen kan bli mer avhengig av Nav-ytelser enn andre arbeidstakere. De peker på at språkopplæring og tiltak mot sosial dumping er avgjørende for å sikre god integrering.

God språkopplæring er ikke bare viktig for den enkelte arbeidstaker, det er også en verdifull investering for samfunnet.