For ungdommen kan veien til en bolig bli enda tyngre. Bare barn av rike foreldre kan ha en sjanse. Det blir feil.

EPSON scanner image

Finanstilsynet leverte i går sine råd om hvordan gjeldsveksten kan dempes. Det fremstår som en ufullstendig pakke, i all hovedsak basert på et finansfaglig ståsted, der blikket er stivt festet på de som låner ut penger. Finansminister Siv Jensen (Frp) må ha et langt bredere perspektiv og har sendt forslagene ut på seks ukers høring. Det er bra.

Boligmarkedet er i en tilnærmet ekstrem situasjon som nesten ikke tåler svingninger i økonomien. Sårbarheten er meget stor, husholdningenes gjeld har aldri vært høyere. Slik er det blitt fordi norsk økonomi går på høygir. Styringsrenten kan ytterligere bli satt ned før uken er omme.

Forholdet mellom tilbud og etterspørsel er i dyp ubalanse. Det bygges ikke nok boliger, særlig i pressområdene, altså i storbyene. Finanstilsynet møter problemene på halvveien. Direktør for bankenes bransjeforening, Idar Kreutzer, er i tvil om tiltakene vil virke etter sin hensikt. –Dette vil ramme unge i etableringsfasen. Det er en typisk NTNU-student som nå vil få økte problemer med å komme inn i boligmarkedet, sier han, og viser til unge i etableringsfasen med fremtidig høy betalingsevne, men lav egenkapital.

Finanstilsynet foreslår å redusere bankenes frihet, skjerpe kravet til egenkapital og betaling av avdrag. Det er tilnærmet det stikk motsatte av argumentasjonen til Fremskrittspartiets leder, finansminister Siv Jensen, under valgkampen for halvannet år siden. Dermed ligger det mye politisk sprengkraft i innspillene. Reaksjonene fra Stortinget bærer preg av null entusiasme for å gjøre det verre for de unge.

Støttepartiet Venstre sier det rett ut: –Dette vil være direkte usosialt.

Venstre mener at forslagene ikke løser problemet med økte boligpriser, ikke fører til økt boligbygging, og gjør det langt verre for de unge å komme inn på boligmarkedet. De fleste partiene er enige.

Siv Jensen har rett til å sette rammene, og kan selvsagt innføre tiltak hun nylig var sterkt imot.

Det er behov for å gjøre noe med boligmarkedet.