Desperate båtflyktninger drukner i Middelhavet mens den norske regjeringen «vurderer behovet» for å hjelpe. Nå er det tid for handling.

Tirsdag druknet rundt 400 afrikanske flyktninger i Middelhavet da den overfylte båten de var ombord i kantret. Omlag 140 overlevde da de ble reddet av et italiensk kystvaktskip. Sist helg reddet ulike italienske skip rundt 2.800 båtflyktninger i forskjellige aksjoner utenfor Italias kyst.

Italia, Hellas og Malta er land som står nokså alene i arbeidet for å redde flyktninger i havsnød ombord i de mange vrakene av noen båter som menneskesmuglerne bruker. Gjennom EUs grensevaktorganisasjon Fortex drives en begrenset redningsaksjon, Triton. Men den er for liten til å berge alle som forsøker å krysse Middelhavet i håp om et bedre liv.

Italia drev fra 2013 en omfattende redningsoperasjon, Mare Nostrum, som reddet over 150.000 mennesker. Den ble avsluttet i fjor høst. Med våren og sommeren øker trafikken av båtflyktninger, og dermed også tallene på omkomne. i fjor krysset omlag 220.000 migranter Middelhavet, av dem omkom 3.500. Hittil i år er 900 flyktninger antatt omkommet, og man frykter at katastrofen i år skal bli enda større enn i fjor. FN anslår at trekvart millioner afrikanere i løpet av året vil forsøke å komme seg over Middelhavet, ofte i elendige farkoster.

I denne situasjonen har Norges Rederiforbund og Flyktninghjelpen bedt om at Norge deltar i redningsarbeidet, gjennom å sende enten et kystvaktfartøy eller en fregatt til Middelhavet. For ti måneder siden ba Italias statsminister Norge om å bidra i redningsarbeidet. Men regjeringen sitter på gjerdet og tenker seg om. Statssekretær Jørgen Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet sier til NTB at regjeringen er bekymret over situasjonen, og at den løpende vurderer flere bidrag til EUs operasjon Triton.

Stortingsrepresentant Kristian Norheim i Frp sier til Aftenposten at Norge ikke skal ha dårlig samvittighet for ikke å gjøre noe. Det virker kynisk. Han viser til at vi er tungt inne med humanitær innsats i Irak og Syria. Det siste er bra, men det hjelper ikke flyktningene i menneskesmuglernes holker i Middelhavet.

De trenger hjelp nå.