Trange budsjetter i eldreomsorgen i Trondheim blir enda strammere når det skal spares nye millionbeløp.

Overskridelser på 130 millioner kroner gjør at rådmannen krever at enhetslederne i kommunen kutter forbruket med to prosent. I fjor var overskridelsene størst innen velferd og omsorg, og dette er en tendens som har fortsatt inn i 2015.

Sammen med merforbruket bidrar en fortsatt skattesvikt til å forverre situasjonen. For å holde budsjettbalansen skal det nå spares i alle enheter. To prosent av et totalbudsjett på 12 milliarder virker i utgangspunktet ikke dramatisk. Men når budsjettene allerede er skåret inn til beinet, vil de nye innsparingene merkes.

Det er særlig bekymringsfullt for eldreomsorgen. Mye bra har skjedd i denne sektoren de siste årene, blant annet en økning i antall plasser. Men økningen i kvantitet er ikke blitt fulgt av en heving av kvaliteten. Adresseavisen har i vinter gjennom en rekke reportasjer dokumentert en eldreomsorg preget av lav bemanning og travle ansatte som føler at de ikke får gjort jobben godt nok. Kommunaldirektør Helge Garåsen har da også innrømmet at sykehjemmene har en minimal sykepleiefaglig bemanning.

-Hver eneste dag brytes forskriftene om en verdig eldreomsorg, sa ombudet for helse, omsorg og oppvekst i Trondheim, Hanne May Bruheim, til Adresseavisen i februar. Når det nå skal spares inn på de to områdene det er mest å hente, nemlig ekstravakter og vikarer, er det all grunn til å frykte for at pleierne må løpe enda fortere og at brukerne ikke får den omsorg de trenger.

Kommunalråd Geir Waage (Ap) forstår at situasjonen oppleves som vanskelig. Han sier han er overbevist om at tilbudet fortsatt vil holdes på et forsvarlig nivå og at ambisjonen er å holde et høyere nivå enn dette. Det blir generelt tåkeprat. Det som er forsvarlig, kan til enhver tid diskuteres. Vi vet også at lojale enghetsledere gjør det de kan for å etterkomme kravene fra Rådhuset.

Selv om Arbeiderpartiet gjør det svært godt på meningsmålingene, gir situasjonen i eldreomsorgen mange poeng til de borgerlige partiene i den tilstudende valgkampen.

Stadige nedskjæringer i en sårbar omsorg er de rødgrønnes ansvar.