Flyktningkatastrofen roper på mange og ulike tiltak. Nå må også kommunene ta sin del av ansvaret.

Flyktet: Historien om gutten har berørt oss alle. Foto: Argiris Mantikos, AP

Historien om seks år gamle Elyud, gutten med selbulua som druknet i strandkanten på Rhodos, har berørt oss alle. Sammen med moren sin søkte han et bedre liv i Europa. Slik gikk det dessverre ikke. Bildet av gutten har gått verden rundt og blitt et symbol på den fortvilte flyktningkatastrofen i Middelhavet. Verden kom med ett så mye nærmere da Adresseavisens journalist fant ut at gutten hadde slektninger på Hitra. Yonas Amanuel Issack måtte reise fra Hitra for å identifisere sin døde søster og nevø i Athen.

Denne helgen var Fremskrittspartiet samlet til landsmøte på Gardermoen. Flyktningsituasjonen i verden ble den viktigste saken. Før helgen inviterte statsminister Erna Solberg (H) til et bredt forlik om syriske flyktninger på Stortinget. Bakteppet var Arbeiderpartiets vedtak om å ta imot 10000 syriske flyktninger. Kristelig Folkeparti har ennå ikke gjort sitt vedtak, men alt tyder på at det blir et stortingsflertall for å øke antall kvoteflyktninger betraktelig.

I Frp handler ikke diskusjonen om hvor mange flyktninger Norge skal ta imot. Partiet vil heller hjelpe flyktningene der de er. For Frps velgere er partiets harde linje i asyl- og innvandringspolitikk svært viktig. Partiet inviterer ikke til kompromisser, men i denne saken står de ganske alene. Det er likevel sannsynlig at et kompromiss må komme. Det er åpenbart at Norge må ta et større ansvar, også ved å ta imot flere mennesker på flukt. Samtidig er det nødvendig å hjelpe flere flyktninger i nærområdene. Den ene løsningen utelukker ikke den andre. Norge må gjøre begge deler.

Det er et stort nederlag at landets kommuner ikke har vært i stand til å ta imot de 5000 flyktningene som i dag har fått opphold og venter i mottak. Det er vanskelig å forstå at norske kommuner ikke ser at flyktningene også representerer en verdifull ressurs for lokalsamfunnet. Skal Norge ta imot flere syriske flyktninger, må kommunene snarest ta sin del av ansvaret. Siv Jensen uttalte til Adresseavisen at det er umulig å ikke bli berørt av historien til lille Elyud. Det forandrer ikke hennes syn på hva som er Norges ansvar.

Vi håper landets lokalpolitikere viser mer hjerterom.