Helgens landsmøte i Kristelig Folkeparti har vært en marsj i retning venstre.

For bare to år siden var landsmøtet i det samme partiet sterkt misfornøyd med de rødgrønne og var klar på at de ønsket et skifte. Det skiftet fikk de, men etter to år som støttespiller til Høyre/Frp-regjeringen, slår pendelen ut den andre veien. Nå befinner KrF seg tidvis svært uvel i nærkontakten med de blåblå. Ubehaget over samarbeidspartneren Fremskrittspartiet er kommet tydelig frem også under landsmøtet.

På partiets "hjemme alene-fest" uten partileder Knut Arild Hareide til stede, er det gjort en rekke vedtak som det kan bli vanskelig å komme til regjeringen med. Kostbar ble vedtaksfesten også. Ledervikar Dagrun Eriksen fremhever vedtaket om å ta imot 10.000 ekstra syriske flyktninger som det viktigste på landsmøtet. KrF utfordrer også regjeringen med sitt vedtak om å tredoble den humanitære hjelpen i nærområdene, og til å ta et krafttak med økt statstilskudd for å få bosatt 5000 asylsøkere som i dag sitter i mottak og venter på å få en kommune som vil ta imot dem.

KrF har i likhet med Ap ikke rom for kompromiss om søndagsåpne butikker og vil ha et sterkt regionnivå mellom stat og kommune, noe regjeringen ikke har villet diskutere i prosessen med kommunereformen. Partiet er sterkt kritisk til flere av regjeringens reformer som det mener vil føre til økt sentralisering, og vil trekke Oljefondet ut av kullselskaper. På flere andre områder har landsmøtet gjort vedtak som trekker partiet nærmere Ap enn de borgerlige.

Men det finnes fortsatt stor politisk uenighet mellom KrF og Ap. KrF ønsker ikke Aps heldagsskole, vil heller ha flere lærere enn flere timer i skolen. Avstanden både i familiepolitikken og en rekke vanskelige tema innenfor bioteknologi er stor. På den andre siden har partiet merket seg at Ap under Jonas Gahr Støres ledelse er mer åpen for KrFs familiepolitikk enn det var med Jens Stoltenberg som partileder.

Trondheimsmodellen der KrF samarbeider med de rødgrønne, kan bli aktuell i flere kommuner etter høstesn valg. Partiledelsen oppfordrer sine lokalpolitikere om å søke samarbeid der det er mulighet for makt, både til høyre og venstre. Det ligger i det politiske sentrums natur å være i bevegelse.