Et flertall i Stortinget ber regjeringen om å oppheve juryordningen. Det bør ikke skje uten grundig overveielse.

Etter at Fremskrittspartiet har ombestemt seg, er det nå flertall for å droppe juryordningen. Høyre, Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti er allerede klare på at de vil avvikle en ordning som ble innført allerede i 1887.

Jury blir brukt i lagmannsretten i saker der tiltalen har en strafferamme på seks år eller mer. I saker med kortere strafferamme brukes meddomsrett med tre fagdommere og fire legdommere. Juryen avgjør skyldspørsmålet alene uten diskusjon med fagdommerne og begrunner ikke sine avgjørelser. I tingretten består meddomsretten av én fagdommer og to legdommere.

Juryordningen er en del av demokratiseringen av samfunnet fra 1800-tallet og fremover. Prinsippet er at tiltalte skal dømmes av likemenn, ikke av fagjurister. Dette er et prinsipp vi har stor sans for og som vi tror har vært viktig for rettssikkerheten i alvorlige straffesaker.

Det store ankepunktet mot juryordningen er at dommen ikke begrunnes. Juryen svarer bare «ja» eller «nei» på spørsmålet om tiltalte er skyldig. Dette kan gå ut over rettssikkerheten til tiltalte, som ikke vet hvilket grunnlag han eller hun er dømt på. Det er en menneskerett å kjenne begrunnelsen for en dom.

I flere tilfeller der straffedømte har søkt om gjenopptagelse av sine saker, har det vært et problem at det ikke har eksistert noen begrunnelse for dommen. Visse holdepunkt kan man rett nok få i lagmannens rettsbelæring, men så lenge juryen ikke trenger følge premissene i belæringen, kan den ikke erstatte en begrunnelse. Mangelen på begrunnelse er et svært viktig argument for å endre juryordningen. Det forunderlige er at det ikke har vært mulig å finne en ordning der juryens grunner for å dømme kommer frem.

I stedet for jury ønsker stortingsflertallet en meddomsrett. Skal juryen avvikles, noe som svært sannsynlig kan skje allerede fra neste år, må det sikres et sterkt innslag av legdommere i en ny meddomsrett. Fortsatt må prinsippet være at vi i sterkest mulig grad skal dømmes av likemenn.