De tre siste tiårene er lakseinnsiget til norske elver halvert. Det må tas mangt et krafttak for å redde den nordatlantiske villaksstammen.

Med 25 egne laksebestander i de over 40 elvene som renner ut i Trondheimsfjorden, er den verdens viktigste laksefjord. Her er tiden i ferd med å renne ut for villaksen, slik våre reportasjer på nett og papir dokumenterer.

Den nordatlantiske villaksen er et eventyr. Om våren kommer gytemoden laks inn til kysten etter årelange vandringer i havet. Den går opp i elvene hvor den vokste opp, for selv å gyte. Når rogna er lagt, vandrer den ut i havet igjen, for så å komme tilbake om et år eller to. Hvis den overlever.

For farene er mange for villaksen: Forholdene i elva, som grusuttak, sykdomssmitte, fiske, rømt laks og lus fra oppdrettsanlegg, mange av dem plassert akkurat der hvor villaksen siger inn mot kysten på sin ferd mot gytegropa. Også dårlige næringsforhold i havet kan være en forklaring på den sterke tilbakegangen.

Laksefiske har i perioder også vært et eventyr rent fangstmessig. Det er knyttet rike historiske og kulturelle tradisjoner til laksefisket både som næring og som fritidsbeskjeftigelse. Vi mangler den totale kunnskapen om hva som er årsaken til at villaksen står i fare for å forsvinne, ikke bare fra norske elver, men fra hele det nordatlantiske området. Her trengs det fortsatt mer forskning, og oppdrettsnæringen bør være en viktig bidragsyter.

Det er forunderlig at Salmar ikke fikk tillatelse til å teste ut sitt prøveprosjekt med oppdrettsanlegg langt ute i havet, der lakselusa ville gjort mindre skade. Næringen gjør mye for å bekjempe luseproblemet, men ennå er det ikke nok. Det er uheldig at regjeringen vil tillate sterk vekst i anleggene så lenge problemet med lakselus ikke er løst.

Totalfredning av laksen i noen år fremover bør vurderes for de mest utsatte elvene. Vi er ikke tilhenger av å tillate «fang og slipp» for å opprettholde fritidsfisket. Det er dårlig dyrevelferd. De som driver laksefiske som næring må være innstilt på trangere tider en periode, i håp om at det vil redde villaksen for fremtiden.