Regjeringspartiet Frp har hentet frem igjen opposisjonsrollen, og vinner velgere på meningsmålingene.

EPSON scanner image

Det er nærmest absurd at Fremskrittspartiet lykkes blant velgerne med å protestere, og stemme imot store og viktige saker fra sin egen regjering. Både nasjonalt og regionalt i Midt-Norge har Frp fremgang. Meningsmålingen Adresseavisen presenterte lørdag viser klar fremgang i alle de tre midtnorske fylkene.

Partileder Siv Jensens store regjeringsprosjekt har ikke vært en velgersuksess. Det til tross for at Frp-statsrådene leverer som bare det, finansminister Siv Jensen inkludert. Man kan like eller mislike retningen, men både samferdselsministeren, energiministeren og landbruksministeren, arbeidsministeren og inkluderingsministeren - alle fra Frp - har satt dagsorden med ny politikk.

Etter halvgått løp i denne stortingsperioden har partiet likevel sett mer minus enn pluss på målingene. Nedturen har vært dyp og langvarig. Når trenden nå later til å ha snudd, er det nærliggende å peke på nestleder Per Sandberg og stortingsgruppen. Frp i Stortinget har på slutten av vårsesjonen kjørt sitt eget løp - som om de var frikoblet fra regjeringen. Det har skapt en situasjon vi knapt har sett maken til, som irriterer Høyre og provoserer støttepartiene i sentrum, særlig KrF.

Striden om flyktningene fra Syria er trolig hovedforklaringen på at Frp er i medvind. I tillegg kommer protesten mot pensjonistoppgjøret. Frp stemte nei i begge sakene. Skepsisen mot enda flere flyktninger er stor. Den påvirer Arbeiderpartiets oppslutning i negativ retning, mens Frps motstand later til å falle i smak blant partiets potensielle velgere.

Skepsis mot innvandring er en internasjonal trend. Den ble sist uke bekreftet i det danske valget med brakseier for Dansk Folkeparti, den tøffeste motstanderen av innvandring i Skandinavia. Fransk politikk preges av de samme holdningene. Frps toppkandidat i Sør-Trøndelag er tindrende klar på at Syria-flyktningene blir en viktig sak i lokalvalgkampen til høsten. Saken skal vise at det er forskjell på Frp og de andre partiene.

Ja, det er forskjell, men Frp sitter med fire statsråder som har forpliktet seg til å innfri stortingsvedtaket. Det er den største forskjellen mellom liv og lære i norsk politikk.